2010-10-04 09:54:18• hírek • Szatmár.ro

Főzzünk ma együtt!

A mai receptet Bánfalvi Irénke küldte be, jutalma egy három kilogrammos, kitűnő minőségű Hutton száraztésztákból összeállított ajándékcsomag.

Csirkemell csíkokból készült leves

Hozzávalók:

Egy fél csirkemell kb.5o dkg, zeller, sárgarépa, petrezselyem, karalábé, Orgovány, friss vagy szárított-morzsolt zellerlevél, 1 közepes fej vöröshagyma, liszt, só, bors, tojás, tejföl, olaj de csak 1 evőkanállal, egy tojássárgája, úgy összesen 35-4o dkg., legyen az egész zöldség.

Elkészítés:

Ezeket megpucoljuk, alaposan megmossuk, amelyiket lehet karikákra, amelyiket nem azt szeletekre, vagy csak csíkokra vágjuk. A hagyma felét fel szeleteljük és egy mélyebb serpenyőbe a kanál olaj hozzáadásával az összes zöldséget állandó kevergetéssel félig meg dinszteljük, arra törekedjünk, hogy ropogós maradjon. Az oregánót rászórjuk  és az egészet lefedve félre tesszük.

A csirkemellét ujjnyi  csíkokra vágjuk, de ne legyenek 7-8 cm-nél hosszabbak. Langyos enyhén sós vízbe tesszük mindezt, kis lángon főzzük, mert a nagy lángtól nagyon fog főni, és zavaros lehet a levesünk, ami nem valami szép látvány. Mikor  félig kész, összeadjuk a zöldséggel, még úgy 10-15 percig együtt főzzük, és most  tesszük bele a leves betétet ami lehet, pici csiga vagy reszelt tészta úgy 10 dkg.-nyi.

Amíg együtt lassan főnek elkészítjük a habarást. Mindig annyi lisztet használjunk ahány tojássárgájára van szűkségünk,: pl. 1 tojás sárgája -egy kávéskanál liszt, 2 dcl tejföllel jól kikavarjuk, nagyon fontos, hogy ne legyen göbös. A leves alatt eloltjuk a lángot, hogy ne főjön,  és most, zúty, beleöntjük a levesbe a habarást. Megkavarni nem szabad, mert a kavarástól össze mehet, ami nagyon gusztustalan látvány. Mikor félig ki van hűlve a levesünk ezután  megkavarhatjuk, megkóstolhatjuk és ha úgy látjuk, hogy hiányzik belőle valami fűszer ízlés szerint utána pótolhatjuk.

Ez a leves lehet csorba is, ha  lestyán levelet használunk még hozzá, apróra vágva egy nagyobb levelet, és savanyíthatjuk  a télire eltett uborka levével.

Így kétféle levest is kaphatunk egy receptből. Levesünk betétjeként még lehet majorság aprólékkal (máj, zúza), vagy pici gombócokkal, ami esetleg kimaradt a töltött káposztánkból (darált hús maradékkal) fogyasztani.

 

 

Márta tekercs

Hozzávalók:

13 -15 szelet sertés karaj vagy comb, ugyanennyi szelet császár  szalonna, hogy minden tekercs alá kerüljön belőle, sajt, házi füstölt kolbász, füstölt szalonna, 2 dcl paradicsom püré, 2 dl  finom házi tejföl, 3-4 ek pörkölt ledarált dió,egy fél kg rizibizi,(lehet kapni készen),vagy  csak 25-30 dkg szimpla rizs, só, bors, mustár.

Elkészítés:

A hússzeleteket kicsit megpotyoljuk, de nem szabad hogy kilyukadjon vagy elszakadjon, mert így a rostokból elpárolog a víz és kemény lesz a húsunk. A kipotyolt húst sózzuk, borsozzuk és egy kés segítségével a mustárból végéig húzunk egy csíkot, utána egy ujjnyi  szalonnát,egy csipetnyi  sajtot, és egy karika kolbászt rárakunk a húsra, feltekerjük és hús pálcikával rögzítjük. A kolbászt rézsútosan vágjuk  hogy hosszabb legyen. Egy mélyebb tepsit alját kirakjuk a szalonnával és rárakjuk a tekercseket, nagyon kicsi vizet öntünk alá, alufóliával szorosan befedjük, hústűvel imitt-amott megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben addig sütjük míg megpuhul, ezután levesszük a fóliát és a tekercseket külön edénybe rakjuk és félre tesszük lefedve. A tepsiből kiszedjük a szalonnát is, és alkalomadtán felhasználjuk. A levét kiöntjük egy mélyebb edénybe,  és ebbe a lébe kevergetjük a paradicsom pürét. A tejfölt és állandó kevergetéssel felforraljuk, és csak most tesszük bele a diót amit óvatosan tovább kavarunk addig míg ez is forrni kezd. Vigyázni kell mert hamar megbarnulhat és így kesernyés ízt kaphat. Az egészet visszarakjuk a tepsibe, rá jön a tekercs és most utoljára együtt is felforraljuk, és kész.

A köret lehet párolt rizs, vagy burgonyapüré, így lehet főétel, ha nem adunk hozzá köretet, akkor pedig előétel. Különleges, mutatós és finom !

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: