2009-05-15 16:26:15• hírek • Gozner Gertrud

Fotótárlat a művészeti múzeumban

A Művészeti Múzeumban péntek délben nyílt fotókiállítás Fénytörések. Willy Pragher: román vizuális terek (1924-1944) címmel. A félig romániai származású német fotós a két világháború közt többször tartózkodott az országban, és több mint 14 ezer fotót készített.

A gyűjtemény egyedülálló dokumentumértékkel rendelkezik az adott korszakról. Azon kívül, hogy mennyiségileg is nagyszabású, esztétikailag és tartalmilag is értéket képvisel. Willy Pragehr-t az különbözteti meg a többi német fotóművésztől, akiket alkalmanként felkértek egy Romániáról való sorozat elkészítésére, hogy hosszabb ideig tartózkodott az országban, alaposan ismeri a helyi társadalmat, beleértve a szokásokat és a nyelvet.

Nem csak a vidéki tradicionális agrár társadalmat mutatja be, hanem a városi életét is megörökítette, sőt, az ipari létesítményeket is. Románia Pragher fotóin is az ellentétek országaként jelenik meg, ezt a képet nem tudta megváltoztatni az országról, viszont megmutatta, hogy itt is sok civilizációs, modern elem van.

A kiállítás a Baden-Württemberg tartományi levéltár, a Svábok tübingeni Regionális Történelmi és Földrajzi Intézete és a Szatmár Megyei Múzeum közös rendezvénye. Eddig Nagyszebenben, Bukarestben, Kolozsváron, Resicabányán, Ulmban, Sigmaringenben, Freiburgban és Bécsben mutatták be.

A fotógaléria megtekintéséhez kattintson a képre.


Pragher nemncsak a vidéki tradicionális agrár társadalmat mutatja be
Pragher nemcsak a vidéki tradicionális agrár társadalmat mutatja be


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: