2011-01-16 13:06:07• hírek • MTI

Fotóművész szalon Budapesten

Idén is megrendezik a román és magyar fotóművészek nemzetközi szalonját: a Budapesti Román Kulturális Intézetben ez alkalommal a két ország népi hagyományait bemutató fotókból láthat válogatást a közönség.

Az ötödik alkalommal megrendezett kiállítást, amely a beküldött legsikeresebb pályaművekből, összesen 180 fotóból összeállított anyagot tartalmazza, nemzetközi zsűri válogatta. Tagja volt Marcello Materassi olasz, Georg S. Holzmann német és Lennert Géza vajdasági fotóművész. A képekből közös katalógus is készül.

A megnyitót követően a tárlatot szervező Romániai Fotóművészek Szövetsége a tavalyi szalon legjobb alkotásaiért járó díjakat osztja ki - mondta el az MTI-nek Bartha Csaba, az intézet igazgatóhelyettese. A különböző román-magyar szalonok minden évben más témát dolgoztak fel, így korábban az eső, tavaly a tél volt a képek témája, idén pedig a népi hagyományok - tette hozzá.

A korábbi évekhez hasonlóan most is több helyszínen mutatják be az anyagot. A budapesti román intézetben február 14-ig lesz látható a két ország népi hagyományait bemutató tárlat, amelyet ezután a szegedi fiókintézetben is kiállítanak.
A tárlatot hagyományosan a román és a magyar kultúra napjához igazítva rendezik meg. Romániában január 15-én, Mihai Eminescu XIX. századi román költő születésnapján ünneplik a kultúrát, Magyarországon pedig január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Ebben az időszakban minden városban ugyanazok a képek kerülnek a kiállítótermek falaira: a Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben január 21-én, Nagyváradon az Euro Foto Art Galériában hétfőn, a kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár csarnokában pedig január 20-án nyílik a kiállítás - fűzte hozzá Bartha Csaba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: