2011-09-07 16:09:16• hírek • Szatmár.ro

Főtér fesztivál 2011

Már csak néhány nap választ el az idei Főtér Fesztiváltól. A nagybányai rendezvénysorozat rendhagyó módon idén nem a hajdani vásártérrõl, hanem a Klastromrétről indul. A kecskeméti lovasíjász hagyományőrzők bemutatóját parádés bevonulás követi a Főtérre: a résztvevők, vendégek és a közönség táltos dobosok kíséretében érkeznek a rendezvény helyszínére, s három napra jelképesen és a valóságban is elfoglalják a régi városközpontot. A jelszó: „Miénk itt a tér!"

Idén szeptember 16-18. között zajlik Nagybánya és a környékbeli magyar közösség egyik legfontosabb, legnagyobb rendezvénysorozata. A helyi civil szervezetek, ifjúsági és kulturális egyesületek közös őszi rendezvénye ifjúsági fesztiválként dobbantott 2006-ban. Azóta nyitottabbá és sokrétűbbé vált, s a helybeliek mellett a külföldön élőket is igyekszik megszólítani. A cél: hacsak pár napra is, egy közösségbe kovácsolni mindenkit, akinek Nagybánya fontos, aki Nagybányán él, vagy élt - és aki magyar.

A Főtér Fesztiválra hatodik alkalommal kerül sor. A szervező csapat ezúttal is az igényes, kulturált szórakozás és szórakoztatás mellett kötelezte el magát; a gazdag és változatos programkínálat is ezt igazolja.
Idén sem maradnak el a fiataloknak, gyermekeknek szóló sportvetélkedők, ügyességi- és csapatversenyek; lesz önkéntesek vetélkedője, aranyosztály, közös gitározás, óriás sakk, számcsata, öttusa és rovás-dominó.

Idén is lesznek hagyományőrző programok: kézműves vásár, míves-sátor, ősmagyar jurta, néptánc, lovasíjászok és táltos dobosok előadása. Egy teljes napra egy a régi korokat idéző népi játszótér is a helyszínre költözik, ahol a hordólovaglástól a bikaszarrv-dobálásig, a Toldi erőpróbától a kosaras körhintáig számtalan izgalmas játékot kipróbálhatunk.
Láthatnak képzőművészeti kiállítást és hallhatnak Rádiókabarét, lesz közös versmondás és gitározás, zenés-verses elõadás a Fekete Sas udvarán, valamint térzene. A Míves-sátorba, amikor éppen nem kézmûveskednek benne, egyenesen „1000 magyar ház" költözik: az európai Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódva vetített képekben elevenednek meg Nagybánya és Erdély legszebb települései, épületei.

Főtér Fesztivál 2011

Lesznek könyvbemutatók, vasárnap pedig egyházi programok és ökumenikus istentisztelet. A környezetvédelmi akciók során elültetjük a Főtér Fáját, lesz közös kocogás és zöld szépségversenyen méretnek meg a város legszebb fiataljai.
Természetesen a kocsmabulik, koncertek sem maradnak el: pénteken óriás kivetítőn nézhetjük meg az István, a király c. rockopera csíksomlyói bemutatóját, szombat esti vendégünk pedig nem más, mint Nagy Feró és a híres Beatrice!

Mindezek mellett még sok más program és meglepetés várja mindazokat, akik e néhány nap alatt a fesztivál rendezvényeire, Nagybánya történelmi központjába, a Régi Főtérre ellátogatnak, s akiket - az elmúlt évhez hasonlóan - a rendezvény harmadik napján óriás csoportképen fognak megörökíteni!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: