2006-03-26 00:33:51• hírek • Szatmar.ro

Fórum a Magyar Egyetemért

A Babes-Bolyai Egyetemen mielőbb létre kell hozni az önálló magyar karokat és tanszékeket

A Babes-Bolyai Egyetemen mielőbb létre kell hozni az önálló magyar karokat és tanszékeket, ezt azonban nem a BBTE szétválasztásával kell végrehajtani. Ugyanakkor a magyar közösségnek szüksége van egy önálló, állami magyar egyetemre – hangzott el a Fórum a Magyar Egyetemért tanácskozás konklúziójaként.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Bolyai Kezdeményező Bizottság, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet, az Országos Magyar Diákszövetség és a Kolozsvári Magyar Diákszövetség közös rendezvényén az erdélyi magyar egyetemi oktatók, egyházi vezetők valamint a Szövetség tisztségviselői voltak jelen.

A kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében szombaton megtartott fórumon egyetértés volt abban is, hogy az önálló karok és az önálló egyetem létrehozását párhuzamos folyamatnak kell tekinteni.

Mivel a tanácskozáson résztvevő magyar egyetemi oktatók a rendszerben történő gondolkodást és cselekvést sürgették, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Markó Béla arra figyelmeztetett, hogy ebben a rendszerben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet is be kell kapcsolni.

A szövetségi elnök hangsúlyozta, hogy a célokat illetően a résztvevők között lényeges nézetkülönbségek nincsenek, legfeljebb az alkalmazandó eszközökről kell további egyeztetést és vitát folytatni. - A mai délelőtt azt bizonyította, hogy le lehet ülni, különböző álláspontokat lehet szembesíteni, és kiderül, hogy azok nincsenek is olyan távol egymástól. Ebben a pillanatban alapvető célokban megegyezünk – szögezte le Markó. Véleménye szerint ebben egyetértenek mindazok, akik oktatókként dolgoznak, azok, akik egyetemi hallgatókként haszonélvezői ennek az oktatásnak, egyetértenek az egyházak, egyetért az RMDSZ, a Bolyai Kezdeményező Bizottság, valamint a jelenlévő szervezetek. –Ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden tekintetben ugyanazt gondoljuk, de azt igen, hogy ugyanazt akarjuk. A célokat, következetesen, rendelkezésünkre álló eszközökkel követnünk kell, és azokat meg kell valósítanunk – fogalmazott a Szövetség politikusa.

Markó Béla a párbeszéd fontosságára is felhívta a figyelmet: nem elég, ha a politika párbeszédet folytat a politikával, egyháznak egyházzal, magyarnak magyarral, magyar oktatónak magyar oktatóval, magyar oktatónak román oktatóval, egyáltalán mindannyiuknak, a lehető legszélesebb körben meg kell próbálnunk megváltoztatni azt a közeget, amellyel adott esetben szemben állunk,. Az RMDSZ elnöke szerint van létalapja Erdélyben az önálló magyar egyetemnek, de ennek a külföldi felkészüléshez hasonló tudást kínáló, versenyképes magyar egyemnek kell lennie.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: