2010-10-21 22:06:01• hírek • Kocsis Zoltán

Fortuna volt a Steaua legjobbja

Az Európa-liga csoportkörének harmadik fordulóját követően is győzelem nélkül maradt a Debrecen és a Steaua a holland focilecke után. Hogy a román rekordbajnok egy ponttal többet szerzett az Utrecht otthonában, mint a magyar bajnok a PSV Eindhoven ellen, az csak és kizárólag Fortuna istenasszony kedélyén múlott.

Az I csoportban az eddig pont-és rúgott gól nélkül álló Debrecenre nem várt könnyű feladat a holland sztárcsapat, a PSV Eindhoven ellen, a meccs külön pikantériája pedig az volt, hogy a németalföldiek egyik legjobbja a debrecenieknél nevelkedett Dzsudzsák Balázs. Az első húsz percben azonban sem ő, sem senki más nem produkált semmilyen emlékezeteset, gyengén kezdődött tehát a találkozó. Az ébresztőt Afellay adta meg egy távoli lövéssel, majd a hollandok szurkolói kerültek szívinfarktus közeli állapotba, mivel egy szöglet után Mijadinoszki találta el közelről a kapufát. Ami nem ment szöglet után, az összejött viszont a 35. percben egy szabadrúgást követően. Czvitkovics ívelt előre, Bouma nem tudott felszabadítani, Mijadinoszki pedig közelről megszerezte DVSC első gólját az EL-csoportkörében.

Innentől kezdve azonban mintha új meccs kezdődött volna, a PSV sebességi fokozatot váltott, Berg szép passza után pedig Engelaar egy finom csel után már a 40. percben kiegyenlített. Az első játékrész egy Dzsudzsák lövéssel végződött, a második egy pedig egy újabb Dzsudzsák lökettel kezdődött: előző nem volt veszélyes, a másodiknál Malinauskas nagyot védett. A 66. percben ismét a hollandok magyar szélsője került a figyelem középpontjába, amikor egy baloldali beadás megpattant a tarkóján, a középen berobbanó Reis pedig nem biztos, hogy elérte a labdát, de a védelmet sikerült megzavarnia, a laszti pedig így a hálóban kötött ki. Rendkívül szerencsétlen gól volt, az egyszer biztos, a Loki pechjére pedig ez el is döntötte a három pont sorsát is.


Dzsudzsák is szereplője volt a PSV második góljának. fotó: psv.nl
Dzsudzsák is szereplője volt a PSV második góljának. fotó: psv.nl


A csoport másik meccsén a Sampdoria Koman Vladimir (aki 74 percet töltött a pályán) góljával szerzett vezetést a Metaliszt Harkiv otthonában, ám az ukránok brazil légiója Tayson és Xavier révén fordítani tudott, így a csoportban megelőzték az olaszokat.

A K csoportban az egy pontos Steaua az eddig két gól nélküli döntetlent elérő Utrecht otthonában látogatott, amelynek soraiban ott volt az a Mihai Nesu, aki a bukarestieknél kezdte a pályafutását. Az első két meccsen nyolc gólt kapott román védelem (ezzel az EL-leggyengébb hátsó alakzata) ezúttal sem állt a helyzet magaslatán a gyorsan kombináló hollandok ellen, de Mulenga közelről fölé, Duplan mellé lőtt, van Wolfswinkel próbálkozását Tatarusanu fogta, Cornelisse pedig a felső lécet találta telibe. A Steaua, amely a találkozó egyes periódusaiban enyhe fölényt alakított ki, egy akciót sem tudott kialakítani, igaz, Latovljevic távoli bombájánál Vorm szépen védett.

A szünet után viharosan kezdtek a hazaiak, az első tíz percben több alkalommal is tűzijátékot alakítottak ki a vendégek kapuja előtt, van Wolfswinkel be is talált, de a franciaEnnjimi játékvezető rejtélyes okok miatt nem adta meg a találatot. Alábbhagyott aztán az Utrecht lendülete, Ricardo hibája után mégis megszerezték a vezetést: a brazil saját tizenhatosa előtt adta el a labdát, Duplan pedig remekül csavart a kapuba. Miközben a vendégek csak egy erőtlen Angelov-lövést tudtak felmutatni, a hazaiak támadásban maradtak, de Mulenga és Shut fejese elkerülte a kaput, Mertens pazar emelése után pedig Tatarusanu nyújtózkodott nagyot.


Mulenga egymagában megnyerhette volna a meccset az Utrechtnek fotó: fcutrecht.nl
Mulenga egymagában megnyerhette volna a meccset az Utrechtnek fotó: fcutrecht.nl


A román gárda aztán, akárcsak a Napoli elleni első gólnál, megmutatta, hogyan lehet helyzet nélkül gólt szerezni. A 75. percben egy jobb oldali szabadrúgás után Shut előzte meg Gardost és bólintott saját kapujába. Az egyenlítés után kissé bátrabb lett a Steaua, de hiába birtokolta a labdát, helyzet közelében sem jutott. Nem úgy az Utrecht, amely az utolsó pillanatban megszerezhette volna a győzelmet, de Mulenga két méteres lövését Tatarusanu óriási bravúrral védte a gólvonalon.

A csoport másik meccsén a Napoli és a Liverpool gól nélküli döntetlent ért el egy eseménytelen meccsen, így az a furcsa helyzet állt elő, hogy kilenc meccs után csak a Liverpool tudott meccset nyerni, az első fordulóban a Steaua ellen.

Eredmények:
I. csoport:

Debrecen - PSV Eindhoven 1-2
gólok: Mijadinoszki (35.), illetve Engelaar (40.), Reis (66.)

Metaliszt Harkiv - Sampdoria 2-1
gólok: Tayson (38.), Xavier (73.), illetve Koman (32.)
A csoport állása: 1. PSV 7pont, 2. Metaliszt 6p., 3. Sampdoria 4.p, 4. Debrecen 0p.

K csoport:
Utrecht - Steaua 1-1
gólok: Duplan (60.), illetve Shut (75., öngól)
Napoli - Liverpool 0-0
A csoport állása: 1. Liverpool 6p., 2. Napoli 3p., 3. Utrecht 3p., 4. Steaua 2p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: