2010-12-16 00:53:09• hírek • Kocsis Zoltán

Fortuna nélkül oda a kupatavasz

A labdarúgó Európa-liga utolsó csoportkörének első játéknapján nem kevesebb, mint három ki-ki meccset játszottak: a Dinamo Zágráb a PAOK Szalonikit, a Sevilla a Dortmundot, a Napoli pedig a Steauát fogadta. Közülük csak a PAOK örülhetett a meccs végén vendégként, előzni ugyanakkor csak a nápolyiaknak sikerült.

Élet-halál meccsre utazott a román rekordbajnok a Vezúv tövébe, ahol egy döntetlen már a továbbjutását jelentette volna, míg a Napolinak mindenképpen győzelemre volt szüksége. Marius Lacatus vezetőedző nem a legjobb előjelekkel várhatta az összecsapást, mivel Nicolita eltiltás, Tanase és Kapetanosz sérülés miatt nem léphetett pályára, Bilascónak, Brandannak, Marinescunak és Galamaznak pedig nem volt játékjoga. A hazaiaknál is volt egy komoly hiányzó, hisz az oly sokan emlegetett és méltatott Hamsik - Cavani - Lavezzi trió utóbbi tagja harcképtelen volt.

A találkozó hatalmas nápolyi fölénnyel kezdődött, a vendégek az első tíz percben alig hagyták el saját térfelüket. Ezt a periódust Cavani lövése zárta, amire teljesen meglepő módon öt perccel később Ricardo válaszolhatott volna, amennyiben ziccerben nem várja be a teljes hazai védelmet. Ezzel fel is soroltuk az első játékrész összes komoly gólhelyzetét (még egy-egy fejest lehetne megemlíteni, de Zunigáé kapu mellé ment, a másik oldalon Geraldo csúsztatása pedig pont középre tartott).

A Napoli feltűnő módon a magas labdákra és a hosszú passzokra épített, Walter Mazzari vélhetően így akart a kettős román védelmi vonal mögé kerülni. A Steaua ugyanis utradefenzív taktikával lépett pályára, a Bonfim, Martinovics, Geraldo, Latovlevici védősor előtt Ricardo, Gardos és Angelov személyében három védekező középpályás szűrte az olasz támadásokat. És valamennyien jól végezték munkájukat, mert bár a szünet után előbb Cavani, majd Sosa is megdolgoztatta Tatarusanu kapust, de az olasz rohamok rendre elhaltak a román tizenhatos előtt.


Hamsik ezúttal nem villogott, de szögelete gólpasszal ért fel fotó: uefa.com
Hamsik ezúttal nem villogott, de szögelete gólpasszal ért fel fotó: uefa.com


A találkozó az utolsó tíz percre lett ismét igazán mozgalmas, amikor a Napoli mindent egy lapra feltéve elkezdett rohamozni. A 82. percben Sosa szabadrúgása okozott gondot a román védelemnek, a szöglet után pedig Maggio fejese után az elárvult kapu fölé szállt a labda. Egy perccel később Cavani lépett ki, de csak a kapufát találta el. A 85. percben majdnem megbosszulták magukat a kihagyott olasz helyzetek, ám de Sanctis önfeláldozó védéssel blokkolta Surdu lövését. Két perccel később ismét a másik kapu forgott veszélyben, de Cardoso lövésében nem volt elég erő.

Amitől aztán talán a Steaua szurkolói a legjobban féltek, ezúttal sem maradt el: akárcsak az első meccsen, a Napoli ezúttal is betalált a hosszabbításban: a 92. percben Cavani fejese egyben az olaszok továbbjutását jelentette. A Juventus, a Sampdoria és a Palermo kiesése után ezzel a győzelemmel a Napoli lesz az egyetlen olasz gárda az EL tavaszi küzdelmei során.

Ami a másik két ki-ki meccset illeti, a D csoportban a Dinamo Zágrábnak nyernie kellett volna a PAOK Szaloniki ellen, ha tovább akart jutni, ám hiába játszottak veszélyesebben az első félidőben, gólt a görögök szereztek Szalpingidisz révén. Erre a horvátok nem tudtak válaszolni, így a szaloniki együttes követi a már korábban továbbjutott Villarrealt - amely a már tét nélküli meccsen komoly bírói segédlettel nyert Bruggeben. A belgák méltán lehetnek csalódottak, hisz a játékvezető előbb könnyen befújt ellenük egy büntetőt, majd pedig tévesen nem érvényesítette a hazaiak egyenlítő találatát.

Jóval változatosabban alakult a harmadik ki-ki meccs, ahol a győzelmi kényszerben pályára lépő Dortmund Kagava révén már a negyedik percben megszerezte a vezetést. A Sevillának egy döntetlen is továbbjutást ért volna, ezt az eredményt pedig Hummels hibája után Romaric állította be a 30. percben. Sőt, négy perccel később Kanouté fejesével már az andalúzok vezettek. Bár Subotics révén a németek a 49. percben kiegyenlítettek, a Bundesliga éllovasa nem tudta bevinni a döntő ütést, így kiesett.


Kanouté fejes gólja sokat segített a Sevillának fotó: sevillafc.es
Kanouté fejes gólja sokat segített a Sevillának fotó: sevillafc.es


Az E, az F és az L csoportban minden lényeges kérdés már két héttel ezelőtt eldőlt, ám érdemes megemlíteni, hogy a prágai döntetlenjével a CSZKA Moszkva elrontotta eddigi százszázalékos mérlegét.

K csoport:
Napoli
- Steaua 1-0
gól: Cavani (92.)
Liverpool - Utrecht 0-0
A csoport végeredménye: 1. Liverpool 10p., 2. Napoli 7p., 3. Steaua 6p., 4. Utrecht 5p.

D csoport:
Brugge - Villarreal 1-2
gólok: Kouemaha (28.) illetve Rossi (30., 34. 11-es)
Dinamo Zágráb - PAOK Szaloniki 0-1
gólok: Szalpingidisz (60.)
A csoport végeredménye: 1. Villarreal 12 p., 2. PAOK 11p., 3. Dinamo 7p., 4. Brugge 3p.

E csoport:
Dinamo Kijev - Sheriff Tiraspol 0-0
AZ Alkmaar - BATE Boriszov 3-0
gólok: Sigborsson (6., 84.), Maher (86.)
A csoport végeredménye: 1. Kijev 11p., 2. BATE 11p., 3. Alkmaar 7p., 4. Sheriff 5p.

F csoport:
Sparta Prága - CSZKA Moszkva 1-1
gólok: Kadlec (44.) illetve Dzagojev (15.)
Lausanne - Palermo 0-1
gól: Munoz (84.)
A csoport végeredménye: 1. CSZKA 16p., 2. Sparta 9p., 3. Palermo 7p., 4. Lausanne 1p.

J csoport:
Sevilla - Dortmund 2-2
gólok: Romaric (31.), Kanouté (34.) illetve Kagava (4.), Subotics (49.)
Karpati Lvov - Paris St.Germain 1-1
gólok: Fedeckij (45.) illetve Luyindula (39.)
A csoport végeredménye: 1. PSG 12p., 2. Sevilla 11p., 3. Dortmund 10p., 4. Lvov 1p.

L csoport:
Besiktas
- Rapid Wien 2-0
gólok: Quaresma (32.), Ernst (45.)
Porto - CSZKA Szófia 3-1
gólok: Otamendi (22.), Micael (54.), Rodriguez (90.) illetve Delev (48.)
A csoport végeredménye: 1. Porto 16p., 2. Besiktas 13p., 3. CSZKA 3p., 4. Rapid 3p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: