2010-09-15 10:39:49• hírek • Szatmar.ro

Tavasz a cél a CFR-nél

Négy selejtező kör után (a papíron) Európa legjobb 32 csapatával kedden indul a Bajnokok Ligája 2010-2011-es szezonjának csoportköre. Nem kevesebb, mint 125 mérkőzés után május 28.-án a londoni Wembley stadionban a két legszerencsésebb és legjobb gárda megküzdhet a földkerekség legfontosabb klubtrófeájáért

Természetesen az Inter mindenképpen szeretne majd ott lenni a londoni éjszakában és megkísérelni azt, ami eddig még egyetlen csapatnak sem jött össze: megvédeni a BL-címet. A sorozat 1992-es létrejötte óta mindössze négy gárdának (Milan, Ajax, Juventus, Manchester United) sikerült címvédőként a döntőig jutni. Címvédésre utoljára még a Bajnokcsapatok Európai Kupájában került sor: 1990-ben a Milan a Benfica ellen védte meg az egy évvel korábban a Steaua ellen megnyert serleget.

A fogadóirodák szerint mellesleg a Kolozsvári CFR-nek van az egyik legkevesebb esélye arra, hogy május végén magasba emelje a trófeát: ebben az esetben a szerencsés nyertes 1000-szeres pénzt kapna. Persze az erdélyi gárda tisztában van vele, hogy ennek vajmi kevés az esélye, ők beérnék azzal, ha bárkit meg tudnának előzni, mert ez azt jelentené, hogy tavasszal is ott lesznek az európai kupaporondon. A realitásokat figyelembe véve elsősorban a Basel ellen van esélyük a vasutasoknak, ezért a szerdai találkozó máris döntő jelentőségű lehet. A CFR-nek azonban nincs szerencséje, mivel a gyenge bajnoki eredmények (két győzelem, három vereség, két döntetlen, 11. hely) miatt Andrea Mandorlini helyét hétfőn Sorin Cirtu vette át a kispadon, így könnyen lehet, hogy korán jött a Basel elleni csata.

A svájci bajnok a Debrecen (2-0, 3-1) és a Sheriff Tiraspol (1-0, 3-0) legyőzése után kvalifikálta magát a csoportkörbe. A svájciakra jellemző kimértséggel az együttes nem költött sokat igazolásokra, Yapi Yapo és Tembo mellett szinte csak az utánpótláscsapatokból erősítettek, miközben Carlitos és Gelabert személyében csak két fontos embert veszítettek. Thorsten Fink vezetőedző, aki Bastos játékát emelte ki a CFR csapatából, a találkozó előtt elmondta, nehézséget okoz neki az ellenfélnél tapasztalható trénerváltás: „Az edzőcsere miatt nem lesz könnyű dolgunk. Nem tudjuk, hogy milyen felállásban és ki lép majd pályára, ezért a mi játékunkra kell koncentrálnunk. Egy edzőváltás nem feltétlenül hoz pozitívumokat egy csapat életében és ezt megpróbáljuk majd kihasználni", mondta a német szakember.

A svájciak ugyanakkor általában a 4-4-2-es felállást preferálják, ahol a két rutinos csatár, Streller és Frey bármely védelem számára komoly gondokat okozhat, akárcsak Shaqiri, aki mindkét szélen képes veszélyt okozni.. Inkoom a jobb oldalon sokat fut fel, a háta mögött helyet hagyva, az oda bejátszott labdák a CFR egyik egyik fegyvere lehet.


Lesz-e oka az örömre a CFR-nek a Basel ellen fotó: cfr.1907
Lesz-e oka az örömre a CFR-nek a Basel ellen fotó: cfr.1907


Az E csoport másik meccse a szerdai játéknap legnagyobb rangadója is egyben: a Bayern München a Romát fogadja. Ám sem a tavalyi döntős bajorok, sem az olasz ezüstérmes nincs valami jó formában: előbbi az utóbbi két bajnokin gólt sem tudott lőni, utóbbi a hét végén egy ötöst kapott a Cagliari vendégeként. A német rekordbajnok meglepő átigazolási időszakon van túl, hisz egyetlen új játékost sem szerződtetett, miközben megszabadult néhány „ballaszttól" (Sosa, Toni, Lell, Görlitz, Rensing). Luis van Gaal bízik tehát játékosaiban, ám úgy tűnik, Robben kiesését nehezen tudják pótolni, a holland pedig várhatóan csak tavasszal léphet pályára. Ezzel szemben jóval aktívabb volt a Roma a nyáron, hisz megszerezte Burdissót, Adrianót, Borriellót és Simpliciót is, így Tottival és Vucsiniccel kiegészülve papíron veretes támadó szekcióval van felvértezve.

Az F csoport várhatóan a Chelsea felségterülete lesz és az angolok könnyed bemelegítésre számíthatnak Zsolnában is. A szlovák bajnok nem kis meglepetésre (a Birkirkara, a Litex Lovecs és a Sparta Prága legyőzése után) jutott be a csoportkörbe. Játékerejéről sok mindent elárul, hogy keretének értékét a transfermarkt.de 4 millió euróra taksálja (összehasonlításképpen a CFR-ét 33 millióra), legeredményesebb csatáruk, Lietava pedig a nyáron Törökországba igazolt. Ami a Chelsea átigazolási aktivitását illeti, az angolok 22 milliót fizettek a Benficának Ramiresért, 7 milliót pedig a Liverpoolnak Benajunért, Carlo Ancelotti pedig megvált néhány öreg harcostól: Joe Cole, Ballack, Belletti, Deco és Carvalho is másutt keresi kenyerét.

A csoport másik meccsén már kiegyenlítettebb összecsapásra lehet számítani, nem utolsó sorban azért, mert az Olympique Marseille igen rossz formában várja a Szaprtak Moszkva elleni nyitányt: a Ligue1-ben egy győzelem, két döntetlen, két vereség után csak a 13. helyet foglalja el. Didier Deschamps vezetőedzőnek főleg a csatársorban vannak gondjai, ahonnan távozott Koné, Niang és ben Arfa is, Remy és Gignac pedig az utolsó pillanatban ékezett, így még beilleszkedési problémákkal küszködnek. Rajtuk kívül a fiatal spanyol Azpilicueta érkezett a nyáron Marseille-be, ő rögtön el is foglalta helyét a védelem jobb oldalán. Ami az oroszokat illeti, szokásukhoz híven ezúttal sem sajnálták a pénzt új igazolásokra: Parejáért 10 millió eurót fizettek az Espanyolnak, McGeady-ért 12-t a Celticnek, a Kombarov-ikrekért pedig 8-at a Dinamo Moszkvának.

A G csoport tűnik a „halálcsoportnak", ahol elvileg egyik csapat továbbjutása sem számítana meglepetésnek, ám a Real Madrid vagy a Milan kiesése igen. Madridban hatalmas a várakozás José Mourinho edzővé való kinevezése miatt (is), a királyi gárda pedig ezúttal sem hazudtolta meg magát: Carvalho, Canales, di Maria, Özil, Khedira és Leon leigazolásáért összesen 81 millió eurót költöttek, miközben megszabadultak két legendától, Raultól és Gutitól, valamint Metzeldertől és van der Vaartól. Pénz csak utóbbiért kaptak, szám szerint 10 millió eurót a Tottenhamtől. Ezzel szemben első ellenfelük, az Ajax, szokásával ellentétben, csak olyan peremberektől szabadult meg, mint Bakircioglu, Ogararu és Rommedahl, míg Pantelics nem hosszabbította meg szerződését. A hollandok legfontosabb igazolása, hogy megtartották Suarezt, aki mellé Alkmaarból érkezett el-Hamdaui öt millióért. Tainio, Mido és Ooijer megszerzésével Martin Jol némi rutint hozott csapatába, amelynek nem lesz könnyű dolga Madridban, még akkor sem, ha Ronaldo és Kaka sérülés miatt nem léphet pályára.


A Real Madridtól ezúttal is a végső győzelem az elvárás
A Real Madridtól ezúttal is a végső győzelem az elvárás


A másik meccsen szintén a hazai pályán játszó Milan a favorit, ám a lombárdok hasonló cipőben járnak, mint a Marseille: Ibrahimovic és Robinho csak az utolsó pillanatban érkezett, így még be kell illeszkedniük. Rajtuk kívül Yepes és Papasztatopulosz érkezett a védelembe, Boateng pedig a középpályára, távozott viszont Storari, Borriello és Huntelaar, valamint három veterán harcos, Kaladze, Dida és Favalli - utóbbi kettő be is fejezte pályafutását. Ami az ellenfelet, az Auxerre-t illeti, a franciák rendkívül kiismerhetetlen csapatot alkotnak: bárkit képesek lehetnek legyőzni és bárkitől kikapni. A tavaly hatalmas meglepetésre szerezték meg a bronzérmet, ám a siker egyik letéteményese, Niculae a Monacóhoz igazolt. Helyére le Tallec jött a le Mans-ból, míg Kitambala a Lorient csapatát választotta - ezzel pedig be is fejeztük az Auxerre fontosabb átigazolásainak felsorolását.

Végezetül a H csoportban az Arsenal a portugál Braga, a Sahtar Donyeck pedig a Partizan Belgrád ellen kezdi a küzdelmet. Ami az angol együttest illeti, Arsene Wenger csak posztra igazolt a nyáron: két veterán francia védő, Gallas és Silvestre helyére két fiatalabb gall, Squillaci és Koscielny érkezett, a csatársorban pedig Samak a Sahtarhoz „űzte" Eduardót. Ami a Brágát illeti, a portugálok úgy igazoltak 17 játékost (közülük Quim, Hugo Viana és Custodio a legismertebbek), hogy egy fityinget sem fizettek értük, miközben Eduardóért 4,5 millió eurót kaptak a Genoától, Evaldóért pedig hármat a Sportingtól. Bastost ingyen engedték át a Kolozsvári CFR-nek.

Ami a „keleti derbi" csapatait illeti, az ukránok a már említett Eduardo mellett tíz milliós haszonnal visszavették Csigrinszkijt a Barcelonától valamint a kommentátorok legnagyobb örömére leigazolták az örmény Mkitarjant. Galdkij viszont elhagyta a csapatot, akárcsak Duljaj, Lewandowski és Aghahowa. A Partizan keveset költött új játékosokra, legnagyobb erősítést három kölcsönjátékos jelentheti: Stevanovics a Sochaux-tól, Smiljanics az Espanyoltól, Stijkovics a Sportingtól érkezett. Egy régi ismerőst is felfedezhetünk a partizánok között: Pierre Boya korábban megfordult a Rapid Bukarestben is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: