2006-09-26 21:27:03• hírek • Szatmár.ro

Legyen önmaga orvosa!

indexMa már gyorsan és könnyedén akár koleszterinszintjét, ovulációjának idejét is megállapíthatja 

Terhességi tesztet már biztosan használt, fellélegzett vagy örült az eredménynek. De ma már akár koleszterinszintjét, ovulációjának idejét is megállapíthatja. És ettől még nem lesz hipochonder.

Amerikában a különféle otthon használatos gyorstesztek a házipatika elengedhetetlen ré- szei. Magyarországon ennyire még nem el- terjedtek. Tudni kell, hogy ezek a gyorstesztek csak önellenőrzésre szolgálnak. Ezért ha ilyet használ,mindig gondoljon arra,a kapott ered- mények csak tájékoztató jellegűek. Pozitív e- setben még véletlenül se fogjon öngyógysze- relésbe. A szakemberek nem győzik hangsú- lyozni, az eredményt meg kell erősíteni újabb teszttel, a pontos diagnózist pedig az orvos állapítja meg komoly laborvizsgálat után.

Mivel a gyorstesztek lejárati ideje általában rövidebb a gyógyszerekénél, mindig ellenőrizze a dobozon a dátumot. A lejárt teszt helyből hibás eredményt adhat. Ma Magyarországon az orvostechnikai igazgatóság rendszeresen ellenőrzi ezeket a házi használatra szánt teszteket. Erre nagy szükség is van, mivel rendkívül magas a CE-jellel (európai megfelelés) való visszaélések száma. Lássuk, melyeket jelentették be a hivatalnak.
 

Vizelet-diganosztikai multiteszt

Képes a vizeletből kimutatni a fehérjét, a nitritet, a ketont, az aszkorbinsavat, a cukrot illetve a vért. Az eltérések vesebetegségre, húgyúti fertőzésre, cukorbetegségre, máj- vagy vérkép rendellenességekre utalhatnak.

Glükóz teszt

A vizelet glükóz-, azaz cukortartalmát képes kimutatni. A cukorbaj korai felismerésére, cukorbetegek önellenőrzésére, terhesség alatti ellenőrzésre javasolják használatát.

Ovulációs teszt

Az ovuláció időpontjára utal, ezzel segíti a teherbeesés valószínűségét. Két típusa létezik. Az egyik teszt tulajdonképpen egy mini mikroszkóp, mely a ciklus idején a szervezetben zajló sókiválasztás változásának megjelenítésén és figyelemmel kísérésén alapul. A hüvelyváladék vagy nyál mikroszkópos képe ugyanis az ovuláció környékén páfránylevél rajzolatúvá válik.
A másik egy vegyi teszt, amely a peteérést közvetlen megelőző időszakra jellemző nagy mennyiségű LH (luteinizáló hormon) jelenlétét képes kimutatni a vizeletmintából.

Terhességi teszt

Nagy pontossággal állapítja meg a terhességet. A gyártók már kifejlesztették az eredményt szöveges formában megjelenítő változatot is.

Chlamydia teszt

A kórokozó egyik enzimét képes kimutatni a levett mintából. Ha pozitív, feltétlenül forduljon orvoshoz, mert az alattomos fertőző betegség meddőséget, de akár szív és izületi betegségeket is okozhat.

Koleszterinteszt

Egyes vércukormérő készülékek ma már képesek a koleszterin és triglicerid-szint mérésére is. Mivel az étkezés erőteljesen befolyásolja az eredményt, a vizsgálatot korán reggel éhgyomorra célszerű elvégezni.

Menopauza gyorsteszt

A teszt a klimax környéki hormonszint változást, azaz az FSH (tüszőérést serkentő) hormon megemelkedett mennyiségét képes vizeletből kimutatni. A teszt eredményének függvényében a menopauza közeledtével jobban oda lehet figyelni a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.
 

Hüvelyváladék gyorsteszt

Egyelőre gombás fertőzések kimutatására alkalmas tesztet hoztak forgalomba. Ha pozitív,

keresse fel nőgyógyászát, hogy a megfelelő gyógyszert kaphassa.

Lisztérzékenységi (coeliákia) gyorsteszt

Ez a teszt nagyon új, még kevesen tudnak róla. Az állandó bél-, gyomorpanaszokkal küszködők számára nyújthat támpontot. Mivel ez a betegség, illetve állapot komplex gondozást igényel, orvos és dietetikus együtt látja el a pácienst. Gyermek beteg esetében a szülőket is „kiképzik".

Székletvér teszt

A gyomor- bélrendszerben előforduló vérzésre utalhat, amely mindig kóros elváltozás. Mivel nem mindegy, hogy a gyomorból, a bélrendszerből vagy éppen az aranyérből került a mintába vér, az eredmény csak tájékoztató jellegű.

Drogteszt

A szervezetben jelenlévő drogok, drogmaradványok kimutatására való. Nem orvosi, hanem igazságügyi illetve egyéb tájékoztatási célt szolgál. Ha pozitív, specifikus vegyi teszt elvégzése szükséges, hiszen csak az képes kimutatni, mely kábítószer van jelen a szervezetben.

Ne dőljön be!

A HIV- és hepatitisz C ill. B, valamint a vércsoportmeghatározó gyorstesztek egyike sem felelt meg az önellenőrzésre szolgáló IVD-eszközök követelményeinek – hívja fel figyelmünket az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Orvostechnikai Igazgatósága. A jelenleg egyes internetes áruházakban, gyógynövényboltokban kapható tesztek illegálisan kerültek forgalomba, diagnosztikai értékük kétséges, sőt kifejezetten veszélyesek lehetnek.

 Hasznos lehet

Dr. Hámori János belgyógyász

A házi gyorsteszt soha nem helyettesíti az orvosi- és laborvizsgálatot, a szakszerű  diagnosztikát. Még a laborban végzett professzionális teszt eredményét is meg szokták újabb vizsgálattal erősíteni a biztonság kedvéért. Előfordulhat ugyanis álnegativitás éppúgy, mint  álpozitívitás.

A magas vérnyomás diagnózisát is csak többszöri mérés (130/80 hgmm felett) után mondjuk ki, és a cukorbetegség (6,2 mmol felett) megállapításához is több és mindenre kiterjedő laborvizsgálat szükséges. Azért is fontos az orvos szerepe, mert csak ő képes arra, hogy a beteg teljes egészségi állapotának figyelembevételével állapítsa meg a további teendőket, kezeléseket, gyógyszerelést.

Az otthoni mérés mégsem felesleges. A még tünetmentes páciens figyelmét akár egy házi teszt is felhívhatja arra, hogy orvoshoz forduljon. Például mivel a chlamydiaszűrés még nem része a nőgyógyászati rutinvizsgálatnak, a piacon lévő teszt fontos támpontot adhat annak, aki gyanakszik rá, hogy megfertőzték. A terhességi tesztek is hasznosak lehetnek, mivel pozitív esetben a dohányos kismama hamarabb le fogja tenni a cigarettát.

Léteznek olyan betegségek, ahol kifejezetten szükséges az otthoni tesztelés. A diabéteszesek a vércukormérő segítségével pontosan nyomon követhetik anyagcseréjük alakulását, így minimálisra csökkenthetik a lehetséges szövődmények kialakulását. A magas vérnyomásban szenvedők akár naponta többször is ellenőrizhetik magukat.  gyöngyonline

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: