2009-07-14 14:58:36• hírek • Gozner Gertrud

Forró vonal az orvoshoz

Az egyik bukaresti székhelyű gyógyászati központ bejelentette, hogy szeptembertől egy forró vonalat bocsát a lakosság rendelkezésére, amelyen keresztül bárki orvosi tanácsokat kaphat az egészségi állapotával kapcsolatban, szükség esetén szakorvost és kezelést is ajánlanak a számára.

Az orvosi vonal 24 órán keresztül, éjjel-nappal elérhető lesz, a szolgáltatás előfizetői számára pedig ingyenessé teszik. Az előfizetés azonban nem fog többe kerülni havi három eurónál - állítják a cég képviselői. A vonal túloldalán 16 általános orvos fogja fogadni a páciensek hívásait.

Hasonló szolgáltatás beindítására készül az Egészségügyi Minisztérium is. Előzetes terveik szerint a harmadik negyedévben már be is indulhat telefonos orvosi tanácsadás. A szaktárca a call-centerek mintájára hozna létre telefonos orvosi tanácsadó központokat, amelyek folyamatosan üzemelnének. Ezekben a központokban családorvosok látnának el 24 órán át szolgálatot, és telefonon keresztül egészségügyi információkat nyújtanának az érdeklődőknek.

A tervezet szerint a családorvosok a rendelői betegellátás után fognak telefonos szolgálatot tejesíteni, és erre külön szerződést kötnek a minisztériummal. Ez a rendszer az európai unió országaiban rég bevált, úgy mint Nagy Britanniában, Portugáliában, valamint a balti államokban, Svédországban és Dániában már jó ideje működik - nyilatkozták a szakminisztérium képviselői.

Dr. Láng László, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének alelnöke szerint a telefonos orvosi vizsgálat veszélyes helyzetet teremthet, mert telefonon keresztül az orvos nem jut hozzá azokhoz az információkhoz, amiből levonhatja a megfelelő következtetéseket. Ez akár téves diagnózishoz is vezethet - fejtette ki a családorvos. A telefonos orvosi szolgálat egyetlen célja a tanácsadás lehet. Tanácsot lehet adni, amíg a beteg orvoshoz nem kerül, de az nem helyettesítheti a személyes vizsgálatot - hangsúlyozta ki Láng doktor. Ezen az úton segíthetünk pillanatnyi sürgősségi helyzetekben, de ezzel nem válthatók ki a korábbi orvosi vizsgálatok - tette hozzá a szakember.


A családorvosok telefonos tanácsadói szolgálatot látnának el.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: