2010-01-29 16:09:26• hírek • Szatmár.ro

Omega-3 zsírsav a köbön

Néhány éve sokaknak fogalmuk sem volt arról, mi is az omega-3 zsírsav. Divatos kifejezésként beépült a mindennapi szóhasználatba, de a legtöbben még mindig nincsenek tisztában azzal, milyen jótékony hatásai vannak.

Az omega-3 esszenciális zsírsavnak rendkívül fontos szerepe van a táplálkozásban és a különböző betegségek megelőzésében. Az egészséges étrend kialakítása érdekében a legfontosabb kérdés amire válaszolunk kell, hogy táplálkozásunkba milyen gyakran iktatunk be halat? A halfogyasztás ugyanis az egészséges- és szívbarát táplálkozás alapja. Az omega-3 leggazdagabb forrása a halolaj, ami az egyik legalapvetőbb fehérjeforrás. A speciális zsírsavakból adódóan védelmet nyújt a különböző szív- és keringési problémákkal szemben. Természetesen a halféléken kívül táplálkozásunkba más fehérjeforrást is beiktathatunk, de az olyan édesvízi halakban mint a lazac, hering, busa, szardínia és makréla található a legtöbb jótékony hatású omega-3 zsírsav. A halféléken kívül kisebb adagban ugyan, de a dióban, szójában és lenmagolajban is megtalálható.

Egészségre gyakorolt pozitív hatása: védi a szívet, csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét és a trigliceridek számát. A triglicerid a szervezet számára fontos energiaforrás. Abban az esetben, ha a trigliceridszint a normál határértéket is meghaladja, testünk azt zsír formájában tárolja. Köztudott, hogy a magas trigliceridszint az érelmeszesedés egyik kiváltó oka. A koleszterinszint csökkentő gyógyszer nem minden esetben hatásos, ezért az orvos a trigliceridszint csökkentésének érdekében halolaj fogyasztását is ajánlja. Ez ugyanis csökkenti a magas vérnyomás-, az érelzáródás kockázatát.


Az omega-3 esszenciális zsírsavnak rendkívül fontos szerepe van a táplálkozásban

Az omega-3 esszenciális zsírsavnak rendkívül fontos szerepe van a táplálkozásban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: