2017-10-25 09:07:06• hírek • Szatmár.ro

Forradalmi helyszínekre látogattak a szatmárnémeti diákok

Budapestre látogattak a szatmári diákok 1956 alkalmából. A Gloria Victis elnevezésű vetélkedőn minden évben több száz határon túli és magyarországi középiskola diákcsapata vesz részt. 

A kirándulás beszámolóját Barkoczi Évától, a Hám János Líceum egyik tanárától olvashatják:

"Október 21. és 23. között a Hám János Római Katolikus Líceum és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium 4-4 diákja és kísérő tanáraik, Barkoczi Éva és Kürti Tünde, részt vettek a Rákóczi Szövetség által szervezett Kárpát-medencei ifjúsági találkozón, melyet minden évben az 1956-os forradalom emlékünnepe alkalmával rendeznek.

Szombet este a Nemzeti Színházban megtekinthették a „Körhinta” című darabot Vidnyánszky Attila rendezésében. A vasárnap délelőtt a Köztemető 301-es parcellájának látogatásával indult, ahová a kommunista diktatúra éveiben kivégzett, meggyilkolt vagy rabságban elhunyt áldozatokat temették.

1989-es újratemetéséig itt nyugodott Nagy Imre miniszterelnök is, akit 1958-ban a szomszédos Kisfogház udvarán végeztek ki. A hősök előtti fejhajtást követően a Nemzeti Múzeum állandó tárlatának megtekintése segített felidézni Magyarország történetének jeles alakjait és mozzanatait a középkortól a XX. századig.

Délután folyamán került sor a Budapesti Műegyetemen arra az ünnepségre, ahol Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, majd Simicskó István honvédelmi miniszter mondott beszédet. Az ünnepséget koszorúzás követte, majd fáklyás felvonulás a Rakparton a Műegyetemtől a Bem térig.

A szakadó eső dacára a fiatalok töretlen lelkesedéssel vonultak fáklyáikkal a Bem térig, ahol Német Zsolt és Rétvári Bence szólt a tömeghez.

Október 23-án, az 1956-os forradalom emléknapján a Műegyetemen ismét Halzl József köszöntötte a mintegy 2000 fiatalt, akik a Kárpát-medence minden sarkából érkeztek, Felvidéktől Délvidékig, Kárpátaljától Székelyföldig. Gulyás Gergely rövid összefoglalója után Kónya Imre miniszter úr idézte fel az 1956-os októberi esményeket, melyeket kilencéves gyermekként élt át. Előadása igazi időutazás volt, melyben egy kisfiú nézőpontjából nyerhettek betekintést a jelenlevők a forradalom eseményeibe.

Búcsúzásképpen a vendéglátók levetítették a „Kincsem” című magyar filmet.

A rendezvény évről-évre remek alkalmat biztosít diákoknak és pedagógusoknak egyaránt, hogy találkozzanak a Kárpát-medence különböző részein élő nemzettársaikkal és megismerjék, megőrizzék, továbbadják 1956 üzenetét."

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: