2009-04-07 15:11:48• hírek • MTI/AFP/AP/Reuters

Forradalmi hangulat Moldova fővárosában

Új választásokat követelt kedden a moldovai ellenzék, miután a fővárosban a tüntető tömeg behatolt a parlament és az elnöki hivatal épületébe, majd a rendőrökkel megállapodtak az erőszakos cselekmények beszüntetéséről.

Kórházi források szerint megsebesült legalább 30 rendőr és tüntető a moldovai főváros központjában álló parlament és az elnöki hivatal védelmére kirendelt rendőri egységek és a kommunista párt (PCRM) elsöprő választási győzelme ellen tiltakozó, legkevesebb tízezer fős tömeg összecsapásában.

A demonstrálók a kommunizmus megszüntetését és a szavazatok újraszámlálását követelő jelszavakat skandáltak, és minden mozdítható tárgyat megragadva rátámadtak a rohamot könnygázzal és vízágyúval megfékezni próbáló rendőrökre. Az ellenállást legyűrve a tüntetők egy része behatolt a parlamentbe, ahonnan székeket, asztalokat és papírcsomókat dobált ki a betört ablakokon át az utcára, ahol a többiek nagy tüzet raktak a kihajigált holmikból. Többen az elnöki hivatalba is betörtek.

Chisinauban második napja tüntettek a választási eredmény ellen, miután az ellenzéki Moldovai Liberális Demokrata Párt (LDPM) hétfőn felszólította támogatóit, hogy minden nap tartsanak demonstrációt, amíg semmisnek nem nyilvánítják a vasárnapi választások eredményét, amelyet az ellenzék szerint meghamisítottak.

"Új választást akarunk, és nyerni fogunk" - jelentette ki kedden kora délután a többnyire fiatalokból álló, időközben némileg lehiggadt tömeghez beszélve Serafim Urecheanu, a parlamentbe bekerült három ellenzéki párt egyikének, a Mi Moldovánknak a vezetője.

Európa egyetlen kommunista elnöke, Vladimir Voronin és egyedül kormányzó pártja 2001 óta irányítja az országot. Két ciklust töltött ki, harmadszorra pedig az alkotmány értelmében nem indulhat a tisztségért, amelynek betöltéséről a 101 tagú parlament dönt majd. A PCRM több mint 50 százalékos eredménnyel abszolút többséget szerzett vasárnap. Ez azt jelenti, hogy a kommunisták határozhatják meg a következő államfő személyét is. Az ellenzék szerint a kormánypárt éppen ennek érdekében hamisította meg a választási eredményt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hétfőn azt közölte, hogy a moldovai parlamenti választások összességükben megfeleltek a nemzetközi normáknak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenleginél jobban kell biztosítani, hogy "ne legyen adminisztratív beavatkozás a választási folyamatba, és erősíteni kell a közbizalmat is".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: