2019-08-22 08:43:48• hírek • Bede Emőke

Formabontó módszer segítségével dolgoznak a fővezetékcserén - Helyszíni képek

Szerdán eldördült a startpisztoly: az Apaserv Rt. megkezdte az utóbbi idők egyik legkomplexebb munkáját, melynek célja az Octavian Goga sugárút alatt futó fővezetékrendszer teljes cseréje.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a munka igencsak időszerű volt, hiszen az érintett fővezeték már nagyon elöregedett, túl van az ötvenedik „életévén” is, és az eltelt évtizedek vasfogai bizony komoly nyomot hagytak a rendszeren. A helyzet mielőbbi orvoslására emellett azért is szükség van, mert ezen a vezetéken folyik keresztül a 17-es és a Carpati 1-es és 2-es lakónegyedekből érkező háztartási, valamint esővíz, illetve ide csatlakoznak a Vulturului környékéről és a Déli Ipari Parkból érkező csövek, de ez a fővezeték gyűjti össze a Pálfalváról, az Ombodról, az Oroszfalváról és a Hiripről érkező vizet is.


A vízvezetékrendszer újjáépítése egy teljesen új módszerrel zajlik, melyet a szakemberek No-Dig technológiaként emlegetnek. Ahogyan arra a név is következtetni enged, a rekonstrukció során nincs szükség a felszín feltárására, a munka java része ugyanis a földfelszín alatt zajlik. Az Octavian Goga sugárúton folyó munka jelenleg a folyamat első fázisában van: az előkészítés után a régi fővezetékbe elemenként húzzák bele az új csövet egy nagyteljesítményű munkagép segítségével. A No-Dig technológia költségcsökkenés és az időmegtakarítás szempontjából jelentősen hatékonyabb klasszikus, nyílt árkos csőcsereként ismert társánál, ennek okán utóbbit csak azon a szakaszon fogják alkalmazni, ahol az utóbbi években több beomlás is történt - tájékoztat legfrissebb közleményében az Apaserv. Annak ellenére, hogy a fővezeték cseréjéhez nem kell felszabdalni az úttestet, az autós forgalom korlátozására mindenképp szükség van – tette hozzá a vízszolgáltató.


A beruházás összértéke 1 521 517,37 lej áfa nélkül, a kivitelezőnek pedig 2 hónap áll rendelkezésre, hogy befejezze a munkát, azaz elméletben október 1-re a fővezeték teljes cseréje elkészül.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: