2019-04-08 13:31:23• hírek • Bede Emőke

Formabontó kampány indult az e-hulladék megfelelő újrahasznosítása érdekében

Az Európai Unió jelenleg is érvényben levő irányelve szerint a piacra dobott elektronikai cikkek visszagyűjtési aránya legalább 45 százalék kell legyen, mi több, 2021-től ez a ráta 65 százalékra fog emelkedni. Ennek jegyében a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség rendhagyó akciót indított, melynek célja, hogy a e-hulladék leadására és újrahasznosítására felhívja a figyelmet.

Az Ecotic Egyesülettel közreműködve az ügynökség hétfőn indította útjára a „Hasznosíts újra és ültess” névre hallgató karavánját, mely azokat az iskolákat fogja bejárni, melyek részt vesznek „A matematika és a környezet” interdiszciplináris versenyben. A karaván segítségével úgy a diákok, mint a teljes lakóközösség megismerkedhet az e-hulladék szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával, hiszen az egyesület által összeállított kiállításon kézzelfoghatóvá válik mindaz, mit eddig csak elméletben ismerhettünk. A látogatók 10 olyan szétbontott készüléket tekinthetnek meg, melyeknek szinte minden komponensét újra fel lehet(ne) használni: lehet látni CRT-monitort, hűtőszekrényt, mosógépet és különféle számítástechnikai eszközöket is. Ezek segítségével a szervezők arra szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy mennyi veszélyes anyag rejlik azokban a készülékekben, melyeket meghibásodásuk után sokan egyszerűen csak kidobnak a kuka mellé.


De hogy mi adja az amúgy is kiemelkedő kampány rendhagyóságát? Nos, az iskolákban ezzel egy időben egy e-hulladékgyűjtő verseny is indult. Minden 5 kilogrammnyi hulladék után az iskolák egy-egy hárs csemetét kapnak majd a Szatmár Megyei Erdészeti Hivataltól. Az évenkénti erdőritkítások során kinyert fácskákat a diákok saját tanintézményük udvarán fogják elültetni ez év őszén, a maguk módján ezzel is hozzájárulva a szén-dioxid szintjének csökkentéséhez. A kampány tehát elindult, most már csak rajtunk áll, mennyire fogadjuk magunkévá az üzenetét. 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: