2009-03-11 17:12:06• hírek • Ferenczi Noémi

Fordult a kocka

Az előző évektől eltérően, az idei évben több tanuló tért haza külföldről, és iratkozott vissza a megye tanintézményeibe, mint ahány kiiratkozott.

Az utóbbi években egyre több és több kisiskolást és diákot írattak ki a megye iskoláiból, mivel szüleik külföldön vállaltak munkát. Az idei évben megfordult az arány - legalábbis Szatmár megyében - , vagyis több diák tért haza külföldről, és folytatta itthon tanulmányait, mint ahány kiiratkozott.

"Az iskolákban is tettenérhetők a világszerte eluralkodó gazdasági válság hatásai. Azok a szülők, akik eddig külföldön dolgoztak, és gyermekeiket is magukkal vitték, most hazatérnek, mivel megszűnt a mukahelyük, itthon próbálnak boldogulni" - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

A hazatérő diákok gyakran nehezen illeszkednek be, nehezen alkalmazkodnak a román tanügyi rendszerhez. Az, hogy melyik diáknak mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy megszokja az új körülményeket, nagyon változó. Az viszont biztos, hogy sokan évet ismételnek azért, hogy behozzák a lemaradást. Annak ellenére, hogy sok szülő hazatér, még mindig problémát jelent a sok itthon hagyott, szülői felügyelet nélkül nevelkedő diák - tette hozzá Kónya.

Idén 400-ra tehető a külföldről hazatérő diákok száma

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: