2010-01-25 10:45:53• hírek • MTI

Fordulópont előtt áll Magyarország

Április 11-én lesz az országgyűlési választás első fordulója.

Jó hír Magyarország számára, hogy Sólyom László köztársasági elnök a törvény szerinti lehetséges legkorábbi időpontra írta ki az országgyűlési választás első fordulóját - jelentette ki az MSZP elnöke. Lendvai Ildikó pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a hivatalos kampány így a lehető legrövidebb ideig tart majd, ezzel kevesebb idő jut arra, "hogy családokat összeveszítsenek, a gyűlöletoffenzívára, a megosztásra, arra, hogy gyilkosnak nevezzék a kormányfőt és hogy bilincsben ábrázoljanak meg nem vádolt szocialista politikusokat, és hogy leveleket hamisítsanak baloldali ifjúsági szervezet nevében".

"Itt az idő" - idézte Lendvai Ildikó a Fidesz plakátszlogenjét, hozzátéve: itt az idő, hogy ki-ki előálljon valódi választási programjával, azt tovább ne titkolja.

A kampányát március 15-én indító Fidesz szerint a magyar emberek 2006 óta várnak az államfő országgyűlési választások kiírásáról szóló bejelentésére, amellyel végre visszakaphatják a jövőről szóló demokratikus döntés jogát. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője kijelentette: az emberek várakozása a választások iránt 2006 óta csak fokozódott a megszorító intézkedések, a korrupciós ügyek, a magyar emberek pénzének ellopása miatt.

A legnagyobb ellenzéki párt politikusa szerint Magyarországon az emberek döntő többsége várja a változást, le szeretné zárni a Gyurcsány-korszakot, és azt is szeretnék, ha a gazdaság megindulhatna a növekedés útján, megújulhatna az ország. Mint mondta, örülnek, hogy Sólyom László ezt a népakaratot döntésekor figyelembe vette, és korai időpontra írta ki a választásokat.


A magyar parlament. Ki alakít majd kormányt?
A magyar parlament. Ki alakít majd kormányt?


A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözölte a köztársasági elnök azon döntését, hogy az országgyűlési választások első fordulóját április 11-re írta ki. Halász Zsuzsa, a párt szóvivője közölte, hogy erre számítottak, hiszen Sólyom László korábban már bejelentette, hogy a lehető legkorábbi időpontra tűzi ki a voksolást. Hozzátette: a KDNP, ahogy eddig, ezután is mindent megtesz az emberekért és a változásért.

A Szabad Demokraták Szövetsége tudomásul vette a köztársasági elnök döntését. Az MDF üdvözölte, hogy az államfő a lehető leghamarabbi időpontra írta ki az országgyűlési választásokat. Az MDF tisztességes, hiteles és szakszerű programját változatlanul egy pozitív hangvételű, fiatalos kampánnyal kívánja népszerűsíteni - jelentette ki Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője.

A kormányszóvivő pénteken nem kívánta kommentálni az államfői bejelentést, Szollár Domokos azt mondta, a kormány tudomásul veszi a köztársasági elnök döntését.

Londoni felzárkózó piaci elemzők a választási időpont bejelentése után azt mondták, hogy negatív fejleményként értékelne a piac bármilyen "kísérletezgetést" a költségvetéssel a következő magyar kormány részéről. A Barclays Capital, az egyik legnagyobb citybeli befektetési csoport kommentárja szerint alig kétséges, hogy a Fidesz jelentős többséggel győz, sőt a közvélemény-kutatási adatok alapján jó eséllyel "már az első forduló után világos lesz a helyzet".



Április 11-én dől el, kik töltik majd meg a parlamenti padokat
Április 11-én dől el, kik töltik majd meg a parlamenti padokat


A ház londoni elemzői szerint azonban "vegyesek" a Fidesz eddigi üzenetei azzal kapcsolatban, hogy a párt hajlandó lesz-e folytatni a Nemzetközi Valutaalap és az EU programja alapján folyó költségvetési kiigazítást, amelyet a jelenlegi ügyvezető kormány eddig "oly sikeresen végrehajtott". Más nagy citybeli házak szerint ugyanakkor különbséget kell tenni a választási retorika és a várható tényleges intézkedések között.

Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a választási igazgatás felkészült az áprilisi országgyűlési választás lebonyolítására. A költségvetés 10,85 milliárd forintot különített el az áprilisi országgyűlési és az októberi önkormányzati választásra, ebből 7,125 milliárd forint a parlamenti választás költségvetése. Ebből várhatóan mintegy 170 millió forintba kerül majd a külképviseleti szavazás lebonyolítása.
A szavazókörök száma 10 926, ez hattal kevesebb, mint a tavalyi európai parlamenti választáson, akkor 10 932 szavazókörben adhatta le voksát a mintegy 8 millió választó.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: