2016-03-16 15:15:43• hírek • MTI

Fordulat Csíkszereda polgármestereinek ügyében

A Maros megyei törvényszék megszüntette a kényszerintézkedéseket a hivatali visszaéléssel vádolt Ráduly Róbert, volt csíkszeredai polgármester és a tisztségéből felfüggesztett Szőke Domokos alpolgármester ellen.

A szerdán közzétett elsőfokú ítéletről a Székelyhon portál számolt be. Az elöljárókat vádoló romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) a hivatalos közlés utáni 48 órában fellebbezhet a döntés ellen.

Mindkét vezető március 28-ig áll bírósági felügyelet alatt. A bírósági felügyelet a román jogrendben megszabott legenyhébb kényszerintézkedési forma. A vádlottaknak nem szabad elhagyniuk Romániát, nem szabad felvenniük a kapcsolatot egymással és a büntetőper tanúival, és időközönként jelentkezniük kell a rendőrségen. A szerdai döntés jogerőre emelkedése azt jelentené, hogy folytathatná alpolgármesteri munkáját Szőke Domokos, akit a kényszerintézkedések miatt függesztettek fel a tisztségéből.

Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen 2015 júniusának közepén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét a prefektus felfüggesztette tisztségéből. A volt polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA.

Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester is egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: