2013-02-12 15:38:21• hírek • Szatmár.ro

Fontosak vagyunk Isten számára

"Hinnünk kell abban, hogy a mi szenvedéseinkre is szükség van a világ üdvözítéséhez"- mondta Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök a betegek világnapi szentmisén.

Tízedik alkalommal szervezték meg a Szatmárnémetiben a betegek világnapjának megünneplését február 11-én. A szatmárnémeti Székesegyházban este hat órától Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök mutatott be papjaival szentmisét. A legszentebb áldozat bemutatásának elején, a Püspök atya az 1858-as Lourdes-i Mária jelenésre emlékezett, és felajánlotta szentmiséjét a betegekért: „Egy egyszerű lány által biztat bennünket a Szűzanya a bűnbánatra, a vezeklésre, a szenvedés elfogadására és felajánlására. Testvéreim, akik úgy érzitek, hogy nehéz a kereszt, és testvérek, akik nem jöhettetek már el, mert talán a betegágy keresztjére szegezett titeket az élet, ezt a szentmisét értetek, és minden beteg testvéremért ajánlom fel. Kérjük a Boldogságos Szűzanya közbenjárását, hogy a keresztet, amit Isten vállunkra helyezett, zúgolódás nélkül, Istenben megnyugodva, szeretettel és szeretteinkért felajánlva tudjuk hordozni."

Szentbeszéde elején, Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök XVI. Benedek pápa lemondása kapcsán felolvasta a Szentatya február 11-i nyilatkozatát, majd elmondta: „Történelmi pillanat ez, hiszen Egyházunkban mindössze öt pápa mondott le eddig: az elsők azért, hogy pásztor nélkül ne maradjon a nyáj, és új pápát választhassanak - ez még a keresztényüldözések korában történt -, az utolsó pedig XII. Gergely, az Egyház egységéért. A Szentatyánk így döntött, joga van hozzá. De még ő a pápa, február 28-áig. Korára való tekintettel azt hiszem, nagyon meg tudja érteni mindannyiunk, különösen pedig az idősek és betegek helyzetét."

XVI. Benedek pápa a betegek világnapjára kiadott körleveléből idézett, ennek kapcsán pedig kiemelte: „Boldog II. János Pál pápa 1992-ben nyilvánította ezt a napot a betegek világnapjává. Azóta minden évben üzen a Szentatya. II. János Pál vállalta azt, hogy nem mond le, hanem megéli a betegséget minden egyes szenvedő emberrel együtt. Tudván azt, hogy Isten kegyelme ott működik, ahol akar, példát mutatott minden betegnek. Krisztus nyomában járt, ahogy jelenlegi Szentatyánk is ezt teszi, viszont, ahogyan ebben a bejelentésében kifejtette, ezek az idők többet követelnek Krisztus helytartójától, Péter utódától. Ő tudja miért döntött így, mi imádkozunk érte és bízunk a Szentlélek Úristen vezetésében."

Jézus Krisztus gyógyító csodáiról beszélt, majd hozzátette: „Ezek a példák, Jézus egész élete, a Szűzanya jelenései azt szeretnék a lelkünkbe írni, hogy Isten számára mindannyian, egyenként fontosak vagyunk. Isten nem nézi érzéketlenül a mi szenvedéseinket. Nekünk pedig a Boldogságos Szűzanya példáját kell követnünk. Jézussal együtt szenvedjünk. Azt, amit Isten tőlünk elvár, nekünk adott, ránk mért, vagy megengedett, a Szűzanyával és Jézussal kell elviselnünk. Azért pedig, hogy valóban minden zúgolódás nélkül éljük ezeket, hogy a lelkünk javát szolgálják, és - ahogyan Szent Pál apostol mondja - kiegészítsék azt, ami még hiányzik Krisztus szenvedéséből az Egyház javára -, hinnünk kell abban, hogy a mi szenvedéseinkre is szükség van a világ üdvözítéséhez."

A betegek világnapja alkalmából tartottak szentmisét

A szentbeszéde végén, XVI. Benedek pápa, a betegek világnapjára írt üzenetéből idézve mondott köszönetet, a Szentatyával együtt a katolikus egészségügyi intézményeknek, a keresztény közösségeknek, az egészségügyi pasztorációban elkötelezett szerzetesi családoknak, az egészségügyi dolgozók és önkéntesek egyesületeinek. Köszönetet mondott a munkatársaknak, akik évről-évre megszervezik a betegek világnapjának ünneplését a szatmárnémeti Székesegyházban, továbbá az egyházmegye orvosainak, ápolóinak, és mindenkinek: „aki csak egy pohár vizet is ad a betegeknek, mert bennük meglátták Krisztust".

A szentmise végén közösen elvégezték a teljes búcsú nyeréséhez szükséges imákat, majd főpásztori áldása előtt Schönberger Jenő püspök mindenkit arra kért, vigye haza a főpásztor üzenetét azoknak, akik nem jöhettek el a Székesegyházba: „A szatmári püspök, papjaival együtt értük is bemutatta ezt a szentmisét. Ők is imádkozzanak egyházmegyénkért, papjainkért, kispapjainkért, szerzeteseinkért, és ezekben a napokban különösen a Szentatyáért"!

Az idei betegek világnapi szentmise is a Kórházpasztorációs Iroda szervezésében, de igazi összefogás eredményeként jött létre. Ez a felajánlási adományok átadásakor is megmutatkozott, amikor az egyházmegye több szeretetszolgálat csoportja, intézménye, és Caritas Szervezete is a Püspök atya elé vonult. A betegek szállításában a Máltai Segélyszolgálat nyújtott segítséget. A szertartás végén elhangzó verset, Sík Sándor, A néma Miatyánk című költeményét Varga Erzsébet, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum XI. osztályos tanulója szavalta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: