2011-04-01 12:18:10• hírek • Szatmár.ro

Fontos tudnivalók a babaápolásról

A szülők manapság hajlandók mindenféle kozmetikumot  megvásárolni, amiről úgy gondolják, hogy kisbabájuk hasznára van. Csak az a kérdés, hogy a különféle babafürdetők, babaolajak, testápolók, nedves popsitörlők, fürdőhabok és más termékek valóban annyira jót tesznek-e kisbabánknak mint azt a reklámokban és címkéken ígérik. Gödri Réka gyermeknevelési tanácsadó ezúttal a babaápolás részleteibe nyújt betekintést olvasóinknak.

Míg nagyanyáink egyszerű házi szappannal fürdették kisbabáikat, a mai szülők kisbabáknak készült kozmetikumok, kencék százaiból válogathatnak. Nem véletlen, hogy ekkora a kínálat, hiszen a szülők jó fogyasztók: hajlandók mindent megvenni, amiről úgy gondolják, hogy kisbabájuknak hasznára van.

Mint sok más esetben, itt is igaz a mondás: a kevesebb több. Kár hamvas, puha bőrű kisbabánkat már élete első hónapjaiban, éveiben többféle vegyszer káros hatásának kitennünk. Használjunk minél kevesebb babakozmetikumot, és azokat is alaposan válogassuk meg - véli Gödri Réka.

Mit kerüljünk?

Kerüljük az ásványi olajat tartalmazó termékeket (fürdetőkrém, babaolaj). Ezek alapanyaga a tiszta kőolaj (fehér vazelin, - mineral oil, paraffinum liquidum, petrol wax stb néven fordul elő), melyet úgy nyernek, hogy a kőolajgyártás melléktermékeként keletkező pakurát fehérítik és szagtalanítják. A kőolaj eltömíti a pórusokat és akadályozza a bőrlégzést.

A púder használata sem javasolt, ugyanis a baba könnyen belélegezheti. Irritálja a légutakat, légzési nehézségeket okozhat és rákkeltő is.

Érdemes megjegyeznünk néhány egyértelműen káros vegyület nevét, és kerüljük azokat a termékeket, melyek ezeket tartalmazzák. Ilyenek pl. a sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, ammonium lauryl sulfate, (samponokban, tusfürdőkben, szárítják, irritálják a bőrt), propylene glycol (legtöbb nedves popsitörlő tartalmazza), polyethylenglykole (PEG- emulgeálószer) parabének, TEA, DEA, MEA mozaikszókat tartalmazó emulgeálószerek, tartósítószerek, szintetikus illatanyagok (parfüm néven tüntetik fel, allergén), szintetikus színezékek (C.I. és egy számsor), triclosan (pl. antibakteriális szappanokban).

Mit használjunk?

A kisbaba fürdetéséhez elegendő egyetlen természetes szappan (olyan szappan, ami csak növényi olajokat, zsírokat és más természetes hatóanyagokat tartalmaz) vagy jó minőségű babafürdető (natúr-kozmetikum, pl. Logona, Weleda). A fürdetést sem szabad túlzásba vinni, vigyázzunk arra, hogy a víz ne legyen túl forró, és a fürdetés ne tartson hosszú ideig, mert ez is száríthatja a bőrt.

Ha masszírozni szeretnénk kisbabánkat, ne a hagyományos babaolajakat használjuk, hanem inkább olívaolajat vagy tiszta finomítatlan kókuszolajat, ami kiválóan hidratálja a bőrt. A problémás bőrű kisbabáknak (száraz bőr, ekcéma, atópiás dermatitisz) sokszor segít a sheavaj (bio, finomítatlan). A sheavajat popsikenőcsként is használhatjuk. Pelenkakiütés esetén se púderezzük a babát, hanem inkább hagyjuk sokat szellőzni a bőrét. A kókuszolajat, sheavajat az anyukák is bátran használhatják arc- és kézkrémként, testápolóként.

A nedves popsitörlőkből is használjunk minél kevesebbet. Amikor otthon vagyunk, inkább mossuk meg a kisbaba fenekét, vagy használjunk mosható popsitörlőket (textilpelenka feldarabolva pl.). Így nem csak pénzt takarítunk meg, hanem a baba érzékeny bőrét is kíméljük.

A fentiek csak egy kis betekintést nyújtanak a témába. A további dokumentálódáshoz, információ szerzéshez melegen ajánlom a www.antalvali.com honlapot (regisztrálás után rengeteg hasznos információhoz lehet itt hozzájutni), és a Mamami (www.mamami.hu) fórumát.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: