2018-08-21 10:28:58• hírek • Bede Emőke

Fontos leletek kerültek felszínre az ákosi templomnál zajló ásatások során

Nagy a sürgés-forgás mostanában az ákosi református templomnál, ugyanis a 12. század második felében elkészült épületben egyszerre zajlanak a felújítási munkálatok és a különleges eredményeket hozó régészeti ásatások is.

A Szatmárnémetitől kicsivel több mint 40 kilométerre levő település református temploma egy 2.287.225,63 lej összértékű EU-s támogatás segítségével újulhat meg. A munkálatok még ez év áprilisában megkezdődtek, és a tervek szerint 2019 novemberében fognak befejeződni. Ám azelőtt, hogy bent is megkezdhessék a régóta várt renoválást, mindenképp szükség volt egy régészeti feltárásra is, hiszen rengeteg olyan tárgy rejtőzhet a föld alatt, melyek tovább árnyalhatják a településre vonatkozó történelmi ismereteinket.



A Szatmár Megyei Múzeum régészei természetesen éltek a lehetőséggel, és gőzerővel vetették bele magukat a munkálatokba. Erőfeszítéseik pedig komoly eredményeket hoztak, ugyanis jelen pillanatig már több sírt, pénzérméket, különféle díszeket és freskórészleteket is találtak. A leletek egy részét a Szatmár Megyei Múzeum laboratóriumába szállították, ahol hozzáértő kezek veszik majd gondozásba őket.




Annak érdekében, hogy a szerződésben foglalt határidőt tartani lehessen, a felújítást végző csapat jelenleg kint, a régészek pedig odabent dolgoznak, ám a szakemberek úgy vélik, e hónap végére sikerül végezni a feltárással. Amint lezárják az ásatásokat, megkezdődhet a templom belső felújítása is. Ha pedig ezzel is elkészülnek, akkor az épület ismét elfoglalhatja méltó helyét a régió középkori műemlékei között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: