2010-01-21 17:03:07• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Geoana bukása van kilátásban

Inog Mircea Geoana szociáldemokrata pártvezetői széke, miután a romániai államfőválasztáson elszenvedett veresége után "ezoterikus" tartalmú nyilatkozatot tett.

A csütörtöki sajtókommentárok és a televíziós beszélgetésekben elhangzó vélemények egyöntetűen vetítik előre a vezetőváltás lehetőségét a Szociáldemokrata Párton (PSD) belül. A hatalmi harcok azután éleződtek ki, hogy Geoana az államfőválasztás második, december 6-i fordulójában vereséget szenvedett a második elnöki mandátumra pályázó Traian Basescuval, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) jelöltjével szemben.

Ez a vereség ráadásul kínos helyzetet teremtett, mivel az urnazárás utáni első exit-poll eredmények még Geoana diadalát jelezték, eufórikus győzelmi nyilatkozatai után - a hivatalos szavazatszámlálás nyomán - azonban reggelre kiderült, hogy Basescu lett a befutó. Az utóbbi napokban Geoana tovább veszített tekintélyéből, miután ő és felesége televíziós nyilatkozatban "tudni vélte": a választás előtti döntő televíziós vitában Basescu alkalmazásában álló parapszichológus bombázta negatív energiákkal a szociáldemokrata jelöltet, ezért volt olyan dekoncentrált és erőtlen az egyenes adás idején.

A párt csúcsain és a helyi szinteken egyaránt Geoana fejét követelik. A sajtóban olyan megfogalmazások látnak napvilágot, amelyek szerint a szociáldemokraták körében elérkezett a "bosszú órája", Geoana napjai meg vannak számlálva. Egyes kommentárok szerint a párt helyi kiskirályai, az úgynevezett helyi bárók szét akarják marcangolni az eddig központosító erővel rendelkező pártelnöküket. Szemére hányják azt is, hogy nemcsak az államfőválasztáson, hanem az egy évvel korábbi parlamenti választásokon sem sikerült a demokraták fölébe kerekedni. Megjegyzendő, hogy mindkét esetben hajszálnyi különbséggel győzedelmeskedett a PD-L, amely ma a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alkot kormánykoalíciót.


Mircea Geoana - jön a bukás?
Mircea Geoana - jön a bukás?


A pártelnököt most azzal vádolják, hogy vezetése alatt "ideológiai tisztaságát" is elveszítette a párt, eltávolodott a szociáldemokrata eszméktől, és világos politikai stratégiát sem volt képes kidolgozni.
A média azt sugallja, hogy a párt irányítását Miron Mitrea és Victor Ponta akarja átvenni, ez utóbbit a háttérből Adrian Nastase volt pártelnök és miniszterelnök támogatja. Állítólag maga Nastase is áhítozik a pártelnöki tisztségre, de egyre erősebben körvonalazódik az a lehetőség, hogy a román szociáldemokraták esetleg Cristian Diaconescu volt külügyminiszterbe helyezik majd bizalmukat, akiben a megújulás reményteljes megvalósítóját látják.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) emlékeztet: Geoana számára különösképpen aggasztó lehet az a körülmény, hogy elpártolt tőle a tömörülés ideológusait tömörítő kolozsvári csoport is. Hangadó politikusa, Ioan Rus a pártelnök egyik legelszántabb ellenfelévé lett, és lemondásra szólította fel Geoanát. Ő maga Ponta és Diaconescu mellé állt, így tett Ion Iliescu volt államfő is. A PSD még húsvét előtt szeretné megtartani kongresszusát, amelyen várhatóan eldől a hatalmi harc.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: