2010-02-02 16:43:59• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Fontos, hogy ki lesz a PSD elnöke

A román belpolitika alakulását jelentősen befolyásolhatja, hogy a jövőben ki vezeti majd a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hiszen a legnagyobb ellenzéki erő jelenlegi vezetőjével, Mircea Geoanával szemben többen is indulnak a pártelnöki posztért - írta keddi számában a Ziarul Financiar.

A román napilap emlékeztet: a PSD jelenleg mintegy félmillió tagot számlál, és a három hét múlva esedékes kongresszuson dől el, ki kerül majd a népes szervezet élére. Geoana állítólag "nem áll rosszul", a párt helyi szervezeteinek harminc százaléka támogatja. Ugyanakkor a decemberi államfőválasztáson elszenvedett veresége alaposan megingatta helyzetét pártján belül. Geoana alulmaradt a Demokrata Liberális Párt (PD-L) jelöltjével, Traian Basescuval szemben, s a kudarcot most riválisai megpróbálják kihasználni.

Figyelemre méltó, hogy egyik legfőbb bírálója éppen Adrian Nastase volt miniszterelnök, aki már volt a PSD elnöke. A sajtónak adott nyilatkozatában éppen Geoana választási vereségére utalva jelentette ki: "A kudarcnak Mircea Geoana a neve". Nastase 2004 végén maga is "elvérzett" Basescuval szemben a Cotroceni-palotáért folytatott küzdelemben. Geoanával szemben indulni készül a pártelnöki székért a jelentős befolyással rendelkező Miron Mitrea és Cristian Diaconescu is.


A PSD tagjainak a döntése nagyban befolyásolja majd a belpolitikát
A PSD tagjainak a döntése nagyban befolyásolja majd a belpolitikát


A lap emlékeztet arra, hogy a PSD-n belül elsősorban helyi csoportok küzdelme folyik. Bukarestben és Teleorman megyében például a helyi szervezet valószínűleg kiáll Geoana mellett, de Temesváron Nastase vagy Diaconescu mellett tennék le a garast, Kolozsváron pedig egyértelműen Diaconescunak áll a zászló.

A Ziarul szerint nem mindegy, hogy miként zajlik majd a szavazás. Elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amely szerint mindegyik jelöltnek "teljes listával" kell előállnia, amelynek tartalmaznia kell, hogy megválasztása esetén ki lesz majd a párt alelnöke, ügyvezető elnöke és főtitkára. Ez esetben a győztes és csapata "mindent visz". Ha azonban az említett posztokra külön-külön kell pályázni, előfordulhat, hogy a PSD felső vezetésében eltérő szemléletű és érdekeket képviselő személyek foglalnak majd helyet, így a csúcsokon továbbra is ellentétek feszülnek majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: