2009-05-16 11:57:25• hírek • Szatmár.ro

Fontos az anyanyelven való tanulás

A szórványban élők számára a legfontosabb az anyanyelven való tanulás - Sógor Csaba Beszterce-Naszód megyébe érkezett

Magyarnemegyén, Tekén és Szentmátén járt Sógor Csaba kampánykaravánja pénteken, május 15-én. Az európai parlamenti képviselőjelölt mindhárom településen utcai kampányt folytatott, de lakossági fórumon is részt vett. Az érdeklődők a szórványban élő gyerekek, fiatalok tanításáról érdeklődtek elsősorban. Sógor Csaba elmondta, „hangsúlyt fektetünk a szórványban élő magyar fiatalok képzésére, célunk, hogy oktatásuk az európai normáknak megfelelően történjék." Hozzátette, ennek érdekében a „Szövetség a Szórványért" egyesületünk a „Nemzeti jelentőségű intézmények és programok" keretében kapott évi 25 millió forintból 24 szórványkollégiumnak nyújt jelentős támogatást.

A képviselőjelölt Besztercén komolyzenei koncerten vett részt a helyi zsinagógában, majd részt vett az Országos Vallás és Hittan Olimpiász megynyitóján a Református Egyház Hálaadás Otthonában.

Sógor Csaba a hivatalos megnyitón elmondta, a harinai szász evangélikus templomból érkezett abba a zsinagógába, ahol a megnyitót megelőző koncert zajlott. „Azt látom, hogy ebben az országban még valami hiányzik. Európában élünk, ahol a legfőbb érték a kultúrák sokszinűsége. Mégis 8oo év után 8oo ezer németül beszélő ember elhagyta az országot, a zsinagógát építő emberek nagyrésze szintén eltűnt. Éppen ezért közös feladatunk Európa sokszinűségének és soknyelvűségének a megőrzése. Ehhez pedig nemcsak gazdasági erőre van szükség, hanem arra is, hogy visszatérjünk keresztyén gyökereinkhez. Remélem, hogy az olimpiászon réstvevő diákok egy olyan Európa polgárai lesznek, ahol mindent megtesznek azért, hogy senki ne érezze magát kisebbséginek.”- szólalt fel az európai parlamenti képviselőjelölt.

Sógor Csaba ugyanakkor az olimpiász nyerteseinek és kísérő tanáraiknak egy brüsszeli látogatást ajánlott fel különdíjként.


Sógor Csaba szerint a legfontosabb a szórványban élők anyanyelven való tanulása
Sógor Csaba szerint a legfontosabb a szórványban élők anyanyelven való tanulása


 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: