2011-10-20 14:05:16• hírek • Szatmár.ro

Fontos a nők jelenléte a politikában

Az Interparlamentáris Unió őszi ülésén Günthner Tibor szenátor képviselte Romániát, s az egészségügyi témával foglalkozó bizottság ülésén felvázolta a román parlament egészségügyi albizottsága által kidolgozott országos programot.

Október 20-án zárult az Interparlamentáris Unió (IU) őszi ülése, amely egyben a 125. közgyűlés is volt. Romániát Günthner Tibor RMDSZ-es szenátor, aki az IU romániai csoport ügyvezető bürójának titkára, az IU igazgató tanácsának, valamint a demokrácia és emberi jogokért harcoló IU bizottság tagja is, képviselte.
A gyűlésen több mint 150 ország parlamentje képviseltette magát, a világ minden szegletéből. A mai globalizálódó világban egyre fontosabb szerepet tölt be az IU, mivel számos olyan probléma merül fel, amelyek megoldása kizárólag a parlamentek összefogásával lehetséges, s átfogóan ezen a gyűlésen vitatható meg.

Günthner Tibor szenátor beszámolójából kiderült, hogy állandó és az egyik legfontosabb témája a gyűlésnek a parlamentek szerepének növelése a demokrácia kiszélesítésében, valamint a hatalom központosításának a megakadályozásában.
A mostani gyűlés egyik kiemelt témája között tárgyalták az emberek biztonságos élelmezéshez, valamint a tanuláshoz való jogát.

A közgyűlés állandó témái között találjuk a nők szerepét a vezetésben, a politikában való részvételüket. Annak ellenére, hogy bárhol a világon a nők számaránya mindig magasabb a férfiakénál, létezik harminc olyan ország, amelynek parlamentjében nincsenek képviseltetve, azaz egyetlen nő sincs. A közgyűlés álláspontja szerint a parlamentekben az adott ország összes társadalmi rétegének képviseltetnie kell magát, s lényegében ez a demokrácia egyik alapkövetelménye is. A parlamenteknek nem szabad eltávolodniuk az őket megválasztó lakosoktól, s egy emberközelibb politizálást kell hirdetniük.

Günthner Tibor képviselte Romániát

A közgyűlések során ennek is többször adtak már hangot - tudtuk meg Günthner szenátortól. Nemcsak országos szinten, de a helyi politikában is hasonló lakosság közeli politizálást tartják elfogadhatónak, amellyel lényegében teljesen kiküszöbölhető a hatalom koncentrálódása. Günthner szenátor a legjobb példának a demokráciára a közgyűlésnek otthont adó Svájcot említette, ahol közügyekben évente akár többször is kikérik a lakosság véleményét, s figyelembe is veszik a referendum szavazás eredményét.

Az IU kiemelt témái között szerepelt a nők és gyermekek egészségügyi ellátáshoz való jutásának a joga. Ezzel a témával foglalkozó bizottságban szólalt fel Günthner Tibor szenátor is, aki a román parlament egészségügyi biztosságának egyik albizottságában kidolgozott lépéseket vázolta fel. Romániában országos program készül a nők és a gyermekek egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférésének elősegítésére. Az albizottság fő célkitűzése, hogy ezt életbe léptesse. Ennek egyik fő stratégiai modulja a csecsemőknél és a kisgyermekeknél a betegségek korai stádiumban való diagnosztizálása, illetve a terhesség ideje alatt a különböző betegségek időben való felismerése. A programban ugyancsak kiemelten foglalkoznának a szociálisan hátrányos helyzetben lévő terhesek egészségügyi ellátásának a biztosításával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: