2010-03-13 20:51:19• hírek • MTI

Fontos a magyar nyelvű oktatás

A magyar nyelvű oktatás fontosságát hangsúlyozta Sólyom László államfő szombaton a szerbiai Nagybecskereken (Zrenjanin), vajdasági látogatásának második napján.

"Szükség van magyar nyelvű óvodákra, és bővíteni kell a magyar nyelvű felsőfokú képzés körét is" - mondta a köztársasági elnök.  "Sajnálatos tény, hogy a diplomával rendelkező magyarok száma nem felel meg a (szerbiai) magyarság számarányának, ezen mindenképpen javítani kell" - jelentette ki. Nagyon fontosnak nevezte a szerbiai magyar nyelvű iskolák megfelelő tankönyvellátását, mint mondta, nem elegendő a szerb tankönyvek magyar fordítása, "meg kellene engedni, hogy a magyarországi tankönyveket is használhassák" ezekben az intézményekben.

Kifejtette, hogy a magyaroknak - nem csak Szerbiában, hanem Romániában és Szlovákiában is - idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet. A magyar nyelvű óvodák működtetésében az egyháznak lehetne nagyon nagy szerepe - mutatott rá. "Az egyháznak egyébként is jelentős szerepe van a magyar közösség megtartásában" - tette hozzá.
A köztársasági elnök délben a nagybecskereki püspökségen megbeszélést folytatott Német Lászlóval, a Nagybecskereki Egyházmegye püspökével.

Sólyom László a nap folyamán Újvidéken tárgyalt Egeresi Sándorral, a vajdasági tartományi képviselőház elnökével. A találkozón többek között szó volt a Duna-stratégiáról, amely - mint mondta - a 2011 első fél évében esedékes magyar EU-elnökség egyik alapvető témája lesz. A Vajdaság, mint Duna menti tartomány kulcsszerepet játszik ebben a stratégiában, és "fontos, hogy már most közösen javasoljunk programokat az Európai Uniónak".

Az Egeresi Sándorral folytatott megbeszélés másik témája a magyarság képviselete volt. "Kívánatos lenne, ha az államigazgatásban, a rendőrségen, az ügyészségeken és a bíróságokon a nemzetiségek számarányuknak megfelelően lennének képviselve" - jegyezte meg Sólyom László. A köztársasági elnök szombat délután délvidéki szórványmagyar településeket keres föl.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: