2009-07-28 16:42:48• hírek • MTI/Reuters

Fontos a H1N1 korai felismerése

A H1N1 influenza ellen 24-48 órán belül a leghatásosabbak a rendelkezésre álló szerek - közölték olasz kutatók.

Stefano Merler, a trentói Bruno Kessler Alapítvány kutatója munkatársaival megállapította, hogy az újinfluenzás eseteknél igen fontos a korai felismerés.

"Nagy erőfeszítéseket kellene tenni egy olyan ellenőrző rendszer létrehozására, amely a lehető leggyorsabban képes észlelni és kezelni a felbukkanó eseteket, mivel a 24 óránál nagyobb késlekedés egyaránt hatástalanná teheti az antivirális kezelést és a megelőzést" - írták a szerzők a BioMed Central elnevezésű egészségügyi portálon.

A H1N1-fertőzés megállapítására jelenleg háromféle gyorsteszt áll rendelkezésre az Egyesült Államokban.
Merler kutatócsoportja megállapította, hogy a gyógyszerek mielőbbi használata sokat segíthet. Matematikai modelljük alapján az derült ki, hogy a fiatalabb emberek antivirális szerrel való kezelése számos életet megmenthet, ugyanez azonban nem érvényes az idősebbek kezelésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolta az országoknak, hogy a népesség 25 százalékának ellátására elegendő vírusellenes szert készletezzenek. "Munkánk azt bizonyítja, hogy még azokban az országokban is, ahol nem áll rendelkezésre a WHO által javasolt 25 százalékos antivirális készlet, lehetséges a megbetegedések és a halálozások csökkentése, ha a vírusellenes gyógyszerek felhasználásánál életkor szerinti prioritásokat állítanak fel" - hangsúlyozta Merler.

A kutatók szerint Olaszországban például csak a lakosság 12 százalékának elegendő a meglévő készlet. A korábbi influenza világjárványok adatainak elemzése alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a kis készletek mellett legcélszerűbb, ha minden fertőzöttet kezelnek, megelőzés céljából azonban csak a fiatalabb embereknek adnak szereket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: