2013-10-31 16:29:38• hírek • Szatmár.ro

Folytatta útját a Vidám aligátor

Hiripen, Amacon, Ombódon és Szatmárpálfalván járt csütörtökön délelőtt a Vidám Aligátor csapata, ahol összesen csaknem 400 iskolás kapott fogkefét és fogkrémet. A program - amely megvalósítása érdekében a politikum,  a magán- és a civil szektor fogott össze - célja, hogy felhívja a figyelmet a fogak egészségének fontosságára. A kezdeményező, aki a két partnert összehozta, Maskulik Csaba, RMDSZ-es tanácsos.

"Nagyon örülök annak, hogy a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet és a Szent Antal Orvosi Szövetség, Raţiu Cosmin fogorvos vezetésével látott fantáziát ebben a programban, s így megyeszerte most mintegy ezer fogkefét és fogkrémet osztunk szét a vidéki iskolákban, ugyanakkor fogorvosok hívják fel a figyelmet arra, hogy miért bír rendkívüli fontossággal a megfelelően elvégezett fogmosás és szájápolás" - ismertette Maskulik Csaba a Vidám Aligátor program lényegét.

A négy település mindegyikén lelkesedéssel fogadták a gyermekek a csapatot. Türelmesen és érdeklődve hallgatták végig, hogy milyen mozdulatokból áll a helyes fogmosás, s mit kellene enniük ahhoz, hogy megmaradjanak és erősek legyenek a fogaik. Mind a négy iskolában magyar és román nyelven is elhangzottak a hasznos jótanácsok.

„Fontosnak tartjuk, hogy az információ minden gyermekhez eljusson, nemtől, kortól és nemzetiségtől függetlenül, hiszen ahogy Leiher Nóra doktornő is fogalmazott: egészséges gyermekekből lesznek az egészséges felnőttek. S nem is gondolnánk, hogy a rossz vagy helytelenül ápolt fogaknak mennyi következménye lehet, főleg emésztőrendszeri-megbetegedések formájában" - mutatott rá a fogmosás és a fogápolás fontosságára a tanácsos.

A Vidám Aligátor jövő héten további településekre látogat el, de emellett állandó téma az, hogy hogyan tegyék elérhetővé az iskolások számára az iskolai fogorvosi ellátást.

„Szatmárnémetiben jelenleg egyetlen iskolában működik fogorvosi rendelő, de jelenleg azon dolgozunk a tanácsban, hogy további három iskolában szereljenek fel ilyen rendelőket, mert így véleményünk szerint nagyobb figyelmet kapna az iskolások szájhigiéniája s fogainak épsége, amely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy felnőttkorukban kevesebben küzdjenek rossz fogakkal vagy éppen a fogpótlások szükségességével" - mesélt terveiről Maskulik Csaba, RMDSZ-es tanácsos.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: