2010-03-15 21:49:13• hírek • Szatmár.ro

Folytatódtak a megemlékezések

Hétfőn folytatódtak a negyvennyolcas emlékünnepségek a megyében.

Hétfőn Erdődön és Szamoskrassón voltak a fő ünnepségek. Miután Szamoskóródon megkoszorúzták a Petőfi-emléktáblát, illetve a nagykolcsi Oroszhegyi Józsa-táblát, Szamoskrassón Sipos László református lelkész tartott ünnepi istentiszteletet. A lelkipásztor kihangsúlyozta: 1848 március 15-e olyan példátlan napja a magyar történelemnek, amikor az ellentéteket, nézetkülönbségeket félretéve összefogtak a nemzet nagyjai. A gyerekek előadása után a megjelentek megkoszorúzták a helyi világháborús emlékoszlopokat, majd a Darvay-kúria elé vonultak. A Bem-emléktáblánál elmondott beszédében Erdei D. István, parlamenti képviselő kiemelte: 1848 március 15. még ma is tart, hiszen az akkor megfogalmazott célkitűzések némelyike mai napig nem valósult meg. Erdei szerint a nemzetnek Petőfikre, Kossuthokra lenne ma is szüksége.

Erdődön első alkalommal ünnepeltek a városközpontban a Petőfi-Júlia szoborkompozíció felavatása óta. Szakács Imre alpolgármester és Duma Ovidiu polgármester üdvözlő beszéde után Kónya László főtanfelügyelő-helyettes szólt az egybegyűltekhez, kiemelve Széchenyi szerepét a forradalom megszervezésében - bár a maiak elfeledkeznek róla, reformintézkedései nagy előrelépést jelentettek a polgárosodás felé.


Erdődi emlékezés a szabadságharcra
Erdődi emlékezés a szabadságharcra


Gáti István kormányfőtitkár-helyettes Emil Boc üzenetét olvasta fel, a helyi gyerekek versekkel-énekekkel szerepeltek. A megjelent szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el.

Sárközújlakon Gabányi István sírjának megkoszorúzása után a Petőfi-szobornál emlékeztek, majd az iskola dísztermében a diákok színdarabot adtak elő. Az RMDSZ-székházban Seer Emőke képeiből nyílt kiállítás.
Kaplonyban első alkalommal rendeztek nagyszabású emlékünnepséget: Varga Attila parlamenti képviselő beszéde után a nagykárolyi kultúrcsoport műsorral szerepelt, szavaltak a helybeli gyerekek.

Nagyobb szabású rendezvényt tartottak még hétfőn Nagypeleskén, Lázáriban, Csanáloson, Csomaközön, Magyargéresen, Érszakácsiban, Hadadon, Piskolton, Ombodon, Szilágypérban, Börvelyben. Március 15-ét ezúttal is méltóképpen ünnepelték a megye vidéki településein,

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: