2010-06-01 17:07:18• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Folytatódott a sztrájk

Nyolc órás figyelmeztető sztrájk bénította meg kedden a bukaresti metró közlekedését, így a délelőtti órákban legalább félmillió embernek saját autójával vagy a felszíni tömegközlekedési eszközökkel kellett a munkába jutnia.

A bukaresti metrót működtető Metrorex vállalat dolgozói azért szüntették be a munkát, mert így akarták kifejezni szolidaritásukat a közalkalmazottakkal, akiknek bérét júniustól 25 százalékkal csökkenti a kormány. A román fővárosi metrót naponta mintegy 650 ezer ember használja.

A kétmillió lakosú városban a közlekedést elviselhetőbbé tette, hogy a felszíni tömegközlekedést működtető RATB vállalat dolgozói nem csatlakoztak a sztrájkhoz, így a buszok, a trolibuszok és a villamosok a normális menetrend szerint közlekedtek. Szintén enyhítette a sztrájk következményeit, hogy a metrósok lerövidítették az eredetileg tizenkét órásra tervezett munkabeszüntetést egy bukaresti humanitárius koncert szervezőinek a kérésére. Így helyi idő szerint tizenkettő után a metrószerelvények már elhagyták a garázst. A metrósok kilátásba helyzeték azonban, hogy két hét múlva meghatározatlan időre szóló általános sztrájkot robbantanak ki, ha az ő béreiket is 25 százalékkal csökkentik.

A részben vagy teljes mértékben a román állam tulajdonában lévő cégek - mint amilyenek a bukaresti tömegközlekedési vállalatok is - dolgozói nem közalkalmazottak, ezért a kormány által elfogadott megszorítások egyelőre nem vonatkoznak rájuk. A kormány tagjai azonban egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak az állami vállalatok alkalmazottainak a béreiről. Mihai Seitan munkaügyi miniszter bejelentette, hogy az ő jövedelmüket is lefaragják 25 százalékkal, amit Sebastian Vladescu pénzügyminiszter cáfolt. Ez utóbbi közölte, hogy a kormány dolgozik egy külön törvénytervezeten, amely az állami vállalatok dolgozóira vonatkozik, de nem árult el részleteket.


Bukaresti metró - megállt az élet
Bukaresti metró - megállt az élet



Kedden Románia több nagyvárosában is tüntetések voltak, így az erdélyi Marosvásárhelyen például kétezer közalkalmazott és nyugdíjas vonult az utcára, akárcsak a dél-romániai Craiovában és a kelet romániai Jászvásárban (Iasi). A tüntetők a kormány lemondását követelték amiatt, hogy 25 százalékkal csökkennek a közalkalmazotti bérek, és 15 százalékkal a nyugdíjak. Hétfőn a köztisztviselők, az egészségügyben dolgozók és a tanárok egy része tartott általános sztrájkot.
A román kormány azért kénytelen kemény megszorító intézkedéseket elfogadtatni, hogy tartani tudja a Nemzetközi Valutaalappal szemben vállalt, a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékát kitevő államháztartási hiányt, amely a kiadáscsökkentő intézkedések nélkül elérné a GDP 9,1 százalékát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: