2020-07-23 10:45:59• hírek • Szatmár.ro

Folytatódnak az utca-modernizálási munkálatok Vetés községben

Jelenleg 3 óvári utca modernizálásán dolgozik az önkormányzat, de mintegy 16 utcát sikerült már felújítani az előző két évben is.

Két évvel ezelőtt kezdte meg a község utcáinak modernizálását a Vetési Polgármesteri Hivatal, hol csak aszfaltozni, hol pedig járdát önteni is szükség volt. Ez a beruházási terv idén is folytatódik, két hete Óváriban kezdték meg a Tölgyfa-, az Akácfa-, és a Petőfi utca leaszfaltozását. Ilyés Gyula polgármester szerkesztőségünknek elmondta, tavalyelőtt 10 utcában, tavaly pedig 6 utcában sikerült modernizálni, viszont idén a gyengének mondható költségvetés miatt egyelőre csak három földes utcában tudták elkezdeni a munkálatokat.


Ugyanakkor előkészületben van az ivóvíz- és csatornarendszer bővítése is a községben: nemrég a közbeszerzés folyamatát sikerült elindítani. Ez a beruházási terv biztosítaná jövő év végéig Vetés és Óvári utcahálózatának teljes, ivóvízzel és csatornahálózattal való lefedettségét.



Ezek a beruházások jórészt önerős, hitelből és a tavalyi költségvetési többletből kiegészített összegekkel megvalósuló beruházások, ugyanis csak az idei költségvetés nem tette volna lehetővé ezek kivitelezését. Amit az idei költségvetés mégis megengedett (megtoldva a tavalyi költségvetési többlettel) az a közvilágítás bővítése és korszerűsítése volt, melyet ez év tavaszán sikerült megvalósítani.


„Lecseréltünk minden lámpatestet, és olyan oszlopokra is kerültek izzók, ahol eddig nem voltak. Ez által már a teljes községben van közvilágítás, úgy hogy 45%-kal takarékosabbak tudunk lenni az előző évekhez képest. Úgy gondolom, ez egy hatékony és szerencsés beruházás volt” – mutatott rá Ilyés.


Visszatérve az ivóvíz-, és csatornahálózat bővítésének témájához, az elöljáró elmondta, egy régi terv alapján kezdődött meg a hálózat kiépítése a községben, viszont abban számos utca közművesítése nem szerepelt. Szerencsére sikerült ezekre az utcákra új terveket készíteni, minek köszönhetően minden utcában lesz ivóvíz- és csatornahálózat is.



”Ezek a beruházások lépésről-lépésre haladnak, és nagyban függnek a rendelkezésünkre álló pénzforrásoktól is. De az utcán modernizálása prioritás számunkra, és folytatni is fogjuk ezeket, attól függően, hogy fejeződik meg a közművesítés, mert azt megelőzően semmiképpen nem lenne értelme utcastruktúrák kiépítésén gondolkodni” – fogalmazott a községvezető.

Csak részben volt csak sikeres a szúnyogirtás

Szerkesztőségünk arra vonatkozó kérdésére válaszolva, hogy mennyire volt sikeres az idei szúnyogirtás a községben, Ilyés elmondta, bár kétszer is irtották a szúnyogokat, mégsem volt akkora hatékonysága ennek, mint az előző években, amikor elegendő volt egyetlen alkalommal permetezni. Ez köszönhető a kedvezőtlen időjárásnak, hiszen a csapaték, a nedv és a pára mind kedveznek a szúnyogok több napon át tartó szaporodásának, míg tavaly az irtás után egy hosszabb meleg és száraz időszak következett, ami nagyban hozzájárult az akció sikeréhez. Idén a körülmények miatt viszont nem lehetett eredményesebben eljárni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: