2010-09-30 13:13:16• hírek • Szatmár.ro

Folytatódnak az Open Club foglalkozásai

Az Open Club Drogprevenciós és Tanácsadó Iroda szakembereinek munkája lassan már túllép azon, hogy különböző problémákban nyújt fiataloknak megoldást. A szolgáltatások segítségével kapcsolatot teremtenek fiatal és fiatal, illetve fiatal és felnőtt között.

Az iroda célja nem más, mint a fiatalok személyiségének és közösségi életének fejlesztése, hogy önállóan, egészségesen,  felelősségteljesen és aktívan alkalmazkodjanak környezetükhöz.

Az iroda kapcsolatai úgy iskolákkal, mint más szervezetekkel kezd egyre stabilabbá válni, mert mindenki számíthat rájuk, és a fiatalokban partnereket vélnek felfedezni. Ezenkívül a szakemberek próbálnak megfelelni  az igényeknek, elvárásoknak, és sikerül egyre jobban haladniuk a külföldi irányelvekkel is.

Az iroda egyik legfontosabb, és állandó szolgáltatása a tanácsadás. Az egyéni pszichológiai tanácsadáson egy pszichológus vezeti az üléseket, és közösen foglalkoznak a fiatal életvezetési problémáival (pl. kapcsolatteremtés, önismeret, döntéshozás). Az egyéni tanácsadások nagyon mélyítettek, és személyhez szólók. A kortársegítő tanácsadáson a fiatallal egykorú kortárssegítő nyújt támogatást a nehézségek megoldásában. Ezenkívül működik az e-mailes tanácsadás, mely névtelenül zajlik, a válaszokat pedig  pszichológus és/vagy szociális munkás adja.

Ezenkívül egy szociális munkás vagy egy pszichológus terápiás tematikus csoportok találkozóját irányítja. A fiatalok válaszokat kaphatnak párkapcsolattal, vagy pályaválasztási kérdésekkel kapcsolatosan.


Eko Paint - 2010. április 22.
Eko Paint - 2010. április 22.


A tanácsadó iroda az évek során egyre több iskolával lépett kapcsolatba. A szakemberek egyik fő célja a formális oktatás kiegészítése a non-formális oktatással, azaz olyan témák megvitatása, amely a diákokat igazán érdekli. Az úgynevezett „Paletta" programok osztályfőnöki órákon zajlanak egy pszichológus vagy szociális munkás vezetésével. A programban tavaly nyolc iskola, azaz összesen 404 diák vett részt. Egy-egy alkalmon olyan témák kerülnek megvitatásra mint a párkapcsolat, drog, személyiség és kommunikáció.

A tanácsadók a fiatalokon kívül a tanárokkal is felvették a kapcsolatot. Több alkalommal is szerveztek gyakorlati és tematikus workshopot tanárok számára. A tavalyi  foglalkozásokon összesen 65 tanár vett részt.

Az iroda a fent említett szolgáltatásokon kívül folytatni szeretné az olyan  tematikus tréningeket, mint a kortárssegítés, a vizsgadrukk, vagy más, a mentálhigiéniával kapcsolatos tréningeket. Továbbra is céljuk, a fiatalokat pályázatokba, illetve különböző alternatív tevékenységekbe való bevonása.

A 40 órás kortárssegítés training idén nyáron egy ausztriai tárbor keretén belül zajlott. A képzések mellett a fiatalok kirándulásokon is részt vehettek. Az „Open Club" öt más romániai szervezettel együtt, idén is képviseltette magát a Félsziget Fesztiválon. Az Independece elnevezésű sátorban különböző önkéntesek közreműködésével érdekes programokat szerveztek a fiatalok számára.



Ausztriai kirándulás keretén belül kortárssegítség


Independence Sátor a Félszigeten
Independence Sátorral a Félszigeten


- Az iroda jelenleg bonyolítja az iskolákkal való szerződések kötését. Ezt követően novembertől kezdődik a „Paletta", amit jövő év januárjától a különböző csoportos foglalkozások követnek. Ezeken kívül megszervezzük az Eko Paint-et, egy drogellenes akciót és tavasszal egy sepsiszentgyörgyi színtársulat előadásának bemutatását is tervbe vettük. - tájékoztatta portálunkat Oláh Kata, szociális munkás.

A szolgáltatások egyre nagyobb célcsoportot céloznak meg, ezért az iroda tanácsadói önkéntesek jelentkezést, illetve más érdekelt szervezetek, magánszemélyek támogatását várja. Jelentkezni a Delavrancea utca 20. szám alatt, vagy a 0261-711 747-es telefonszámon lehet. E-mail cím: openklub@yahoo.com

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: