2012-08-08 13:36:09• hírek • Póti Orsolya

Folytatódnak a régészeti ásatások Aranyosmeggyesen

A Szatmár Megyei Múzeum szakemberei irányításával folytatódnak a régészeti ásatások a Szatmár megyei Aranyosmeggyesen, melynek határában a tavalyi ásatások során Közép-Európa eddigi legnagyobb fazekasközpontját fedezték fel.

Aranyosmeggyes határában tovább folytatják a megkezdett munkát a megyei múzeum szakemberei Gindele Róbert, a Szatmár Megyei Múzeum régészeti osztálya vezetőjének irányításával - tájékoztatott a Szatmár Megyei Múzeum vezetősége.

Az elmúlt év során a régészek 18 hektáron körülbelül 200, a dákok, majd a szabad dákok által használt, szokatlanul nagy méretű kemencére bukkantak. A rekordot nem csak a kemencék száma jelentette, hanem a méretük is, mivel ezek kétszer két méteresek voltak, ami azt jelenti, hogy akár 1,2 méter magas edényeket is égethettek itt.

Augusztus 6-18. között a kutatóterületen egy régészeti táborra is sor kerül, melyen a Ioan Slavici Líceum 15 diákja vesz részt Onac Octavian történelemtanár vezetésével. A diákok megtapasztalják mi is valójában a régészet és hogyan zajlik a terepmunka. A táborozók az ásatások mellett bejárják a környéket, történelmi előadásokat hallgathatnak és kirándulásokon vesznek részt.

A régészeti tábor jó körülményeket, szállást és ételt biztosít a résztvevőknek, akik természetesen díjmentesen vehetnek részt ezeken. Az eddigi rendezvények során minden alkalommal igazi tábor-hangulat alakult ki, a fiatalok jól érezték magukat, élvezték úgy a terepmunkát, mind a szabadidős tevékenységeket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: