2009-08-19 09:19:30• hírek • Szatmár.ro

Folytatódnak a fejlesztések

Az Apaserv Rt. havi 40 ezer lej koncessziós díjat fizet Nagykároly Önkormányzatának. A víz árának 16%-át fejlesztésekre költik.

Sok panasz érkezik a nagykárolyiak részéről a vízminőségre illetve a vízellátásra. A további fejlesztésekkel, javítási munkálatokkal kapcsolatban Leitner Jánost, az Apaserv Rt. igazgatóját kérdeztük.

„Az Apaserv 2007 májusában vette át a nagykárolyi víz- és csatornahálózatot. Először a szamosdobi vízmű olyan szinten való rendbetételére törekedtünk, hogy az működési engedélyt kaphasson, illetve további négy kút beindításán dolgoztunk. Olyan szinten sikerült feljavítanunk a vízmű működését, hogy az megkapta a Közegészségügyi Hatóság engedélyét. Négy kút újraindítása viszont nem sikerült a beomlások miatt, ezért új kutat kellet fúrni a vízmű közelében, mely 146 370 lej ráfordítást igényelt"- magyarázta Leitner.

Elmondása szerint, próbálták csökkenteni a körülbelül 20 kilométer hosszú Szamosdob-Nagykároly fővezeték vízveszteségeit, mely három nagy munkálat által sikerült is. Mostanra a nagykárolyi vízvezetékek 70%-át kimosták,  ez számos kellemetlenséget okozott a lakosságnak, ugyanis a vezetékek mosása során „koszos víz" folyt a háztartásokban. Ez  a  jelenség akkor is tapasztalható amikor áramkimaradás van a szamosdobi vízműnél, ugyanis a rendszer újraindításakor a nagy víznyomás hatására felkavarodnak a vezetékek lerakódásai.

Ami nagy előrelépésnek számít, hogy sikerült elvégezni az Ágoston utca 1200 méteres csatornahálózatának kiépítését,  a munkálat közel 440 ezer lejbe került. Ezzel valamelyest megoldódott a Mihai Viteazul negyed szennyvízelvezetése. A közeljövőben egy szivattyúállomás létrehozására fog sor kerülni az Avram Iancu utcai tíz emeletes tömbház közelébe, mellyel csökkenteni lehetne az energiafogyasztást és a vízveszteséget.

A nagykárolyi korszerűsítési munkálatokat a koncessziós díjból fedezik, amelyet az Apaserv Rt. az önkormányzatnak fizet. Ez körülbelül 40 ezer lej havonta. A víz árának 16%-át a koncessziós díj képezi, melyet a nagykárolyi víz- és csatornahálózat korszerűsítésére fordítanak - tette hozzá az igazgató.


A vezetékek mosása okozza a "koszos víz" jelenséget
A vezetékek mosása okozza a "koszos víz" jelenséget


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: