2010-10-15 13:37:09• hírek • Póti Orsolya

Változik a menedzsment

A múlt heti, Kolozsváron lezajlott gyűlésen az iskolai decentralizáció folyamatát kizárólag menedzsment oldaláról elemezték - tájékoztattatta portálunkat Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

Hamarosan az oktatási intézmények is a helyi tanács, illetve a megyei tanács körébe kerülnek. A Szatmár megyei iskolák nagy része modern és jó állapotban van, de léteznek olyan községek is, ahol nem hogy felújítani, de fenntartani sem tudják az intézményeket.

Egy oktatási intézmény fenntartásához rendkívül fontos a partneri kapcsolatok kialakítása, és ezek megtartása. Az iskola érdekében a legfontosabb egy jól működő partneri kapcsolat létrehozása a helyi tanács, az egyházak, a szülőbizottság és civilszervezetek között.

Az aligazgató kapja fő feladatként az oktatás minőségének igazgatását, az intézmény irányítását, az épület fenntartását, az óra és a katedrák megszervezését valamint a pedagógusok továbbképzésének megszervezését és a gyerekek szabadidő programját. Azonban az iskola biztonsági rendszeréért, illetve a diákok biztonságáért mindkét vezető felelős.

A főtanfelügyelő-helyettes elmondta: a gyűlésen többek között eszmei témákról is szó esett. Öt európai uniós professzor is előadást tartott, melyen kifejtették, hogy a diákokkal el kell fogadtatni azt, hogy egy európai közösség tagjaivá váltak.

Természetesen szó sincs arról, hogy eltűnjenek a nyelvek, vagy kultúrák, de a diákok büszkék kell legyenek arra, hogy egy európai társadalom tagjai. Az oktatás titka, hogy az oktatók versenyképes fiatalokat neveljenek, olyanokat, akik európai szinten megállják a helyüket, és itthon kamatoztatják tudásukat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: