2010-10-18 11:53:28• hírek • Szatmár.ro

Folytatódik az iskolák összevonása

Miután az iskolák a helyi tanács hatáskörébe kerülnek, külföldi mintára még több oktatási intézmény összevonására számíthatnak. Az intézmények összevonása mindenképpen az oktatás minőségének javítása érdekében történik - tájékoztatott Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

Az oktatási intézmények összevonása világjelenségé vált: nem csak hazánkban, hanem Európa több országában arra törekednek, hogy az összevonások által javítsák az oktatás minőségét. Több eset is volt arra, hogy a szülők szorgalmazták ezt a folyamatot, mert észrevették, hogy az iskolák egy részében zajló szimultán oktatás kis mértékben teszi lehetővé a gyerek fejlődését. Hazánkban az oktatási intézmények 50 százalékában szimultán oktatás zajlik, melynek megszüntetése főként az iskolák összevonásával lehetséges.

Szatmár megyében minden közigazgatási egység területén van iskola. Miután ezek az intézmények a helyi tanács hatáskörébe kerülnek, külföldi mintára még több iskola egyesülne, ami főként az oktatási minőség javítása érdekében történne - mondta el Kónya László főtanfelügyelő-helyettes.

A községekben egyre jobban csökken a diákok száma: Érszakácsiban 150 diák és óvodás, az Egri „Csűri Bálint" Általános Iskolában 274 diák és óvodás együtt, Oláhcsaholy községben 188 diák tanul, míg Csomaközön 189 iskolást számoltak.

Szatmár megyében korában már történtek összevonások Apátiban, Kiskocsolyon, Rosioron, és ebben az évben is több oktatási intézményt összevontak: a kispeleskei diákok átjárnak Szárazberekre, a kisdengelegi V.-VIII. Osztály átment Érednrédre, Béltek községben a sándorfalvi I.-IV. Osztály megszűnt, a géresi V.-VIII. Osztálzosok Béltekre ingáznak. Halmi községben a Bábonyi és a Nyíresi I.-IV. Osztály megszűnt, és a Halmi iskolába került Aranyosmeggyes községben Patóházán megszűnt az V.-VIII. osztály, a diákok Aranyosmeggyesre járnak be, az amaci V.-VIII. osztályosok pedig a hiripi iskolába járnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: