2009-03-24 16:57:11• hírek • Balogh Anita

Folytatódik az égett olaj akció

A víz világnapja apropóján megszervezett szeminárium és a körülötte kialakult beszélgetés leginkább a használt étolaj begyűjtése körül zajlott, mint az egyik fontos vízszennyező tényező, és aminek összegyűjtésére az ügynökség az utóbbi időben számos akciót szervezett.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség A víz világnapja (március 22.) alkalmából magyarországi meghívottak közreműködésével szemináriumot tartott ''A szennyezés hatása a határon áthaladó folyókra'' címmel. A két ország partnersége számos projektet üzemeltet a vízszennyezés kiszűrésére és az árvíz megelőzésére a három Magyarország felé tartó Szatmár megyei folyó, a Túr, a Szamos és a Kraszna szakaszán, valamint az Ukrajnával közös határt képező Tisza mentén.

A szeminárium és a körülötte kialakult beszélgetés leginkább a használt étolaj begyűjtése körül zajlott, mint az egyik fontos vízszennyező tényező, és aminek összegyűjtésére az ügynökség az utóbbi időben számos akciót szervezett. Ahogy Kiss Emil, a BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt. cég képviselője elmondta, nyugati szomszédunknál 15 évbe telt amíg a lakosság körében tudatosították a begyűjtés hasznosságát. A csatornába került égett olaj szennyezi a természetes vizeket, és magát a hálózatot is károsítja.

Ugyanakkor az újrahasznosított sütőzsiradékból biodízel adalék készül, amely kötelezően szerepel az üzemanyag összetételében. Békéssy Erzsébet, az ügynökség vezetője ismertette a megyében zajló kampány eredményeit. A februári akció során 133 liter olajat sikerült begyűjteni a hat kihelyezett gyűjtőpontról egy hét alatt. Szerinte a lakosság egyre felelősségteljesebben áll hozzá a kampányhoz, de még idő kell hozzá, hogy folyamatosság alakuljon ki.

A következő lépés megyei szintre kiterjeszteni, és a vidéket is bevonni az akcióba. Egy következő megmozdulásra Erdődön kerül sor, és már tárgyalások folynak Sárköz és Avasfelsőfalu polgármestereivel. Jelenleg a város hat pontján hétfőtől szombatig minden nap két órán keresztül veszik át az égett növényi és állati zsiradékokat. Amint Békéssy kifejtette, szeretnék ha az átvétel idővel folyamatos lenne, és a kampány lejárta után a használt olaj begyűjtésére engedéllyel rendelkező Miarioana kft. teljesen átvenné ennek a lebonyolítását.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: