2014-05-27 16:51:05• hírek • MTI

Folytatódik az autópálya építése?

Közbeszerzési eljárást hirdetett a román állam az észak-erdélyi autópálya részét képező Bors-Berettyószéplak szakasz befejezésére, amely eddig mintegy félig készült el - közölte a román autópálya-kezelő útügyi társaság.

Románia 1,46 milliárd lejt (333 millió eurót) költene az autópályaszakasz befejezésére - írta kedden a Mediafax hírügynökség.

Július 9-ig adható le a pályázat, és a hatóságok a legalacsonyabb árat kínáló vállalkozást bízzák meg a kivitelezéssel, amit az odaítéléstől számított 54 hónap alatt kell elvégezni.

A Bors és Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) közötti autópályaszakasz hossza 64 kilométer, és a munkálatoknak eddig mintegy felét végezte el az amerikai Bechtel, amellyel időközben a román állam felbontotta az észak-erdélyi autópálya megépítésére vonatkozó szerződést.

A bukaresti hatóságok 2003-ban a román állam számára kedvezőtlen szerződést kötöttek az amerikai vállalattal, amely csak 52 kilométert épített meg Aranyosgyéres (Campia Turzii) és Gyalu (Gilau) között az eredetileg 415 kilométeresre tervezett, Brassót (Brasov) Borssal összekötő, és Észak-Erdélyt átszelő autópályára.

A kormány tervei szerint az észak-erdélyi autópálya kizárólag román költségvetési forrásokból, ezért nagyon lassú ütemben, várhatóan csak Marosvásárhely (Targu Mures) és Bors között épül meg. A Marosvásárhely és Brassó közötti szakaszról lemondtak egyelőre. A 415 kilométeres észak-erdélyi autópályának eredetileg 2012-re kellett volna megépülnie.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: