2012-05-25 16:52:28• hírek • Kocsis Zoltán

Folytatódik az ANL-lakások építése - 220 új lakás épül

Ilyés Gyula és Csehi Árpád munkalátogatás keretein belül jelentették be az örömhírt: Szatmárnémetiben folytatódhat az ANL-lakások építése, több száz fiatalnak teremtve ezzel lakhatási lehetőséget.

A polgármester és a megyei tanács elnöke pénteken látogatta meg a már kilenc napja zajló munkálatokat, rögtönzött sajtótájékoztatót tartva a média képviselőinek a Poligonului utcai építkezési telepen.

Ilyés elmondta, hogy az ANL-lakások építésének tervei négy évvel ezelőtt vették kezdetüket, majd egy esztendővel később hozzá is láttak a kivitelezéshez. Első lépésként elkészült a kanalizálási-, víz és áram-hálózat, a pompák felszerelése. Ezt követően azonban 2010-ben pénzhiányra hivatkozva a kormány ideiglenes leállította az ANL-programot. Ez alapjaiban rengette meg a polgármesteri hivatal munkáját is, mivel az addig 28 milliárd régi lejt befektető önkormányzat önmaga nem tudta tovább folytatni a munkálatokat.

„Pedig a szatmárnémeti építkezés már szerepelt az ANL-keretben, megkötötték a szerződéseket, megtartották a liciteket", magyarázta Ilyés. A Mihai Ungureanu kormány viszont, rövidke mandátuma alatt, áldását adta az aláírt szerződésekkel rendelkező munkák finanszírozására.

„Gratulálok a polgármester úrnak. Tudom, mennyit küzdött azért, hogy finanszírozást szerezzen az ANL-program folytatásához", jelentette ki Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnöke.

Az országhatár felé vezető út jobb oldalán található egykori lőtéren összesen 18.862 négyzetméter, azaz több, mint 1,8 hektáros területen helyezkedik majd el az új lakónegyed. A tervek szerint 220 lakás épül majd, ebből 144 lesz bérelhető, a többihez jelzálogos rendszerben lehet majd hozzájutni. Az első lépésben három tömbház és 74 lakás készül el. Amennyiben a kormány rendszeresen tudja biztosítani az anyagi fedezetet, akkor 2013 őszén az első lakók máris beköltözhetnek az új lakásokba.

A területen nagy zöldövezetek is helyet kapnak, a közművesítési rendszer pedig úgy van megtervezve, hogy kapacitása meghaladja a szükséges szintet. Ennek lényege, hogy a város további bővítése se okozzon gondot. „A polgármesteri hivatal ezzel megteremtette a város rendezett és terv szerint bővítésének lehetőségét", jelentette ki Csehi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: