2014-07-26 09:57:38• hírek • MTI

Folytatódik a terrorellenes művelet

Folytatódik Kelet-Ukrajnában a szakadárok elleni "terrorellenes művelet" annak ellenére, ami csütörtökön a parlamentben és a kormányban történt - jelentette ki kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.

Csütörtökön felbomlott a kormánykoalíció a Petro Porosenko államfő mögött álló Ütés párt kezdeményezésére. Válaszul Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök bejelentette lemondását. Liszenko ismételten leszögezte, hogy az ukrán fegyveres erők "sem eddig, sem ezután nem fognak tüzet nyitni" Oroszország területére. Ezzel Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes azon kijelentésére reagált, miszerint június eleje óta kilencszer lőttek át Ukrajnából orosz területre.

A szóvivő közölte, hogy felfedezték a héten lelőtt két Szu-25-ös ukrán harci repülőgép életben maradt pilótáinak tartózkodási helyét, és hamarosan hazaszállítják őket. A földi csapatok légi támogatásában részt vevő két gépet szerdán lőtték le Donyeck megyében, nem messze az orosz határtól.

Pénteken heves harcok dúltak Donyeck városában, főként a repülőtérnél. Fegyveresek nap közben elfoglalták a városban a Donyeck megyei adminisztráció sajtóosztályának hivatalát - közölte honlapján a megyei vezetés.
Az RNBO értesülései alapján a Donyeck megyei Horlivka településen - ahol a héten szintén heves harcok dúltak - a szakadárok kényszersorozást végeznek: 14 évestől 65 esztendősig összegyűjtik a város férfi lakosait.

Liszenko közlése szerint az elmúlt egy nap alatt 9 katona vesztette életét és 19 sebesült meg a kelet-ukrajnai harcokban. A "terrorellenes művelet" április 13-i kezdete óta az ukrán fegyveres erőknek összesen 325 tagja halt meg és 1232 sebesült meg.

Az elmúlt egy hét alatt tíz települést tisztítottak meg a szakadároktól, négyet Donyeck, hatot pedig Luhanszk megyében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: