2012-11-24 10:57:45• hírek • Kocsis Zoltán

Folytatódik a kórház modernizálása, ezúttal az ortopédiát adták át

Két héttel az új kardiológiai osztály átadása után szombat reggel újabb ünnepélyes mozzanatra került sor a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház életében: felavatták a modernizált ortopédiát. A tervek szerint az érsebészet következik.

Nem indult valami jól a szombat reggel: álmos, szürke, őszies idő, ködszitálás és párás levegő fogadta azokat, akik Szatmárnémetiben a megyei kórház felé vették útjukat. Ennél rosszabb már nem lehet, gondolhattuk. Tettük mindezt addig, amíg a lift, amellyel fel szerettünk volna jutni a negyedik emeletre, be nem ragadt. A bizarr és nem feltétlenül kellemes szituációban az sem vigasztalt, hogy néhány évvel ezelőtt Eugen Nicolaescu akkori egészségügyi miniszter szintén beragadt ugyanabba a liftbe.

A fogság szerencsére csak néhány percig tartott - ez azonban túlságosan hosszú időnek tűnt a politikusok számára, akik mit sem törődve azzal, hogy a sajtó egy része a liftben vesztegel, megkezdték az új ortopédiai osztály felavatását.

Mindennél persze jóval fontosabb, hogy a betegek egy tényleg modernebb, kényelmesebb és barátságosabb ortopédiai osztályra kerülhetnek, ha úgy hozza balsorsuk. A negyedik emeleten lévő szárnyat ugyanis újra vakolták, festették, csempézték, padlócsempézték. Felújították a mellékhelyiségeket, kicserélték a berendezését, továbbá az osztály ablakait, ajtóit, bútorzatát. Az osztály saját külön recepciót, konyhát, ügyeleti szobát kapott.

Az ortopédiai osztályon összesen ötven ágy áll majd a betegek rendelkezésére. Ez a szám megegyezik a korábbival, ám amíg eddig ezek kilenc kórteremben voltak szétosztva, addig ezentúl 17 kórteremben lesznek elhelyezve a páciensek. Mindezen beruházás 160.000 lejbe került, a pénzt teljes egészében a Szatmár Megyei Tanács biztosította.

Az ortopédiai osztályon öt orvos, 14 asszisztens, egy masszőr, egy gipszelő szakorvos és három takarítónő teljesít majd szolgálatot. Virgil Anitas osztályvezető főorvos elmondta, elsősorban kisegítő személyzetre lenne még szüksége az osztálynak. Na meg modernebb berendezésekre, főleg az operációs teremben, ahol a világítás az 1970-es évek elejéről származik, a röntgenmonitor pedig szintén megélt már két évtizedet.

Adrian Marc, a Szatmár Megyei Kórház menedzsere elmondta, az intézmény modernizálása nem áll le. Folynak a munkálatok a érsebészeti osztály kialakításán, ahol a remények szerint legtöbb két héten belül már operálni lehet. Készül az összes megyei kórház hőszigetelésének valamint a liftek cseréjének technikai dokumentációja és a közeljövőben várható az operációs terem modernizálása is.

Emlékeztetésül, a Szatmár megyei egészségügyi intézmények felújítása akkor vette kezdetét, amikor Cseke Attila akkori egészségügyi miniszter 2010 nyarán meghirdette a kórházi decentralizációs programot. Az akkor Csehi Árpád vezette megyei tanács megértette az idők szavát, élt a lehetőséggel és minisztériumi segítséggel alapjaiban újította fel a sürgősségi osztályt és a Járványkórházat. Elkezdte a Járóbeteg-ellátó felújítását is, ez a munka azóta is tart - legutóbbi ígéretek szerint az év végére készül el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: