2015-11-03 17:32:18• hírek • Kocsis Zoltán

Folytatódik a kárpótlási mizéria. Vagy inkább kezdődik?

A mezőgazdasági minisztérium felmérése szerint egyes esetekben csak a sokéves csapadékátlag 30%-a hullott le idén Romániában, az aszály okozta kár pedig akár 30%-os jövedelemkiesést is okozhat a gazdáknak. Noha a nemrég elfogadott kormányrendelet „mihamarabbi" támogatásról beszél az őszi vetések előtt anyagi források nélkül maradó termelők esetében, a kárpótlást a legoptimistább esetben is csak decemberben kaphatják meg a gazdák.

Az előzetes ígéretekkel szemben ráadásul nem kaphat mindenki kárpótlást, csak azok, akiknek egy hektárnál nagyobb területén érhető tetten az aszálykár. És itt nagyon fontos az aszálykár, mivel a májusi jégverés áldozatai nem számíthatnak kárpótlásra....

Noha az aszálysújtotta megyék kormánybiztosi hivatalai még szeptemberben felmérték a jogosnak bizonyuló kárigényléseket, a kormány úgy döntött: nem ezek alapján fizet kártérítést. Úgyhogy a gazdák, akik esetleg épp az aratással, szántással, vetéssel vannak elfoglalva, vehetik ismét kalapjukat és november 30-ig paksamétáikkal jelentkezniük kell ismét a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnél (APIA).

Az eljárás azonban ebben az esetben sem egységes, hisz a kis gazdák már szerdától jelentkezhetnek igényléseikkel az APIA területi kirendeltségeinél, míg a nagy gazdákat csak hétfőtől és csakis Szatmárnémetiben, az APIA megyei központjába várják. A dokumentációnak tartalmaznia kell a korábbi kárfelmérés jegyzőkönyvének fénymásolatát, illetve a termelői engedélyt és a személyigazolványt.

A minisztérium adatai szerint Szatmár megyében 7252 gazda reménykedhet kárpótlásban - amennyiben ugye november 30-ig leadja kérvényét. Érdekes módon a prefektúra felmérése következtében szeptemberben még 180 millió lejes kárt állapítottak meg, addig a kormány már csak 134,424 millió lej becsült kárral számol. Mindezt olyan körülmények között, hogy a károsult területek nagysága mindkét esetben 90.252,75 hektár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: