2010-03-10 17:06:59• hírek • MTI

Folytatódik a huzavona a Szenátusban

Patthelyzet alakult ki szerdán a román parlament felső házában, miután a kormánypártok napirendre akarták tűzni Mircea Geoana szociáldemokrata szenátusi elnök leváltását a ház éléről, de a házelnök elutasította ezt a kérést.

Geoana azt a napirendet bocsátotta szavazásra, amely nem tartalmazta leváltásának ügyét, ezt azonban a többségben lévő kormánypártiak elutasították. Napirend híján pedig Geoana berekesztette az ülést, miután a pártok frakcióvezetőinek nem sikerült közös nevezőre jutniuk. A kormányoldal nevében Verestóy Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora kérte a Geoana leváltására vonatkozó kérés napirendre tűzését. A kormánypártok szenátorai szerint ugyanis a szenátus elnöke többször megsértette a házszabályt.

A kormánypártok, valamint az őket támogató független honatyák kedden a szenátus házbizottságától kérték Geoana leváltásának a napirendre tűzését, ebben a testületben azonban az ellenzéki pártok alkotnak többséget, így elutasították a kérésüket. A kormánypártok számára így maradt az a megoldás, hogy a szenátus egésze előtt kérjék a kérdés megvitatását, amit szerdán megtettek, sikertelenül. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint a kormányerők kérése alkotmányellenes, hiszen korábban az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette a házszabálynak a szenátus elnöke visszahívására vonatkozó lényegi cikkelyeit.


Mircea Geoana: patthelyzetet teremtett a szenátusban
Mircea Geoana: patthelyzetet teremtett a szenátusban


A taláros testület már 2005-ben meghozta a döntést, de a szenátus azóta sem fogadott el új házszabályt. Ezért jogászpolitikusok véleménye szerint joghézag esete áll fenn, amit a kormánypártiak és az ellenzékiek a saját politikai érdekeik szerint akarnak felhasználni.

Romániában a szenátus elnöke a második közjogi méltóságnak számít az államfő után. A kormánypártiak azért akarják megszerezni ezt a funkciót, mert - mint mondják - a következetes törvényalkotás érdekében össze kell hangolni a szenátus és a képviselőház munkáját. Szerintük ez úgy valósítható meg, ha mindkét házat a kormányoldal politikusai vezetik. A román parlament alsóházát a kormányon lévő demokrata pártiak politikusa, Roberta Anastase vezeti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: