2015-04-30 10:10:33• hírek • Lucie Szymanowska/MTI

Román támogatás Ukrajnának és Grúziának

Lengyelország és Románia támogatja az uniós vízumkötelesség megszüntetését Ukrajna és Grúzia számára - jelentette ki Bogdan Aurescu, a román külügyi tárca vezetője szerdán a Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszterrel közösen tartott varsói sajtóértekezleten.

A lengyel külügyminsztérium közleménye szerint Aurescu előtte Schetynával az uniós Keleti Partnerség májusban esedékes rigai csúcstalálkozójáról, valamint biztonságpolitikai kérdésekről tárgyalt.

Az ukrán és a grúz állampolgárok esetében érvényben lévő schengeni vízumkötelesség megszüntetését Aurescu a sajtóértekezleten Ukrajna és Grúzia  technikai felkészültségétől" tette függővé, de - mint hozzátette - Lengyelország és Románia  politikailag támogatja ezt a folyamatot".

Schetyna ezzel kapcsolatban kifejtette: a Keleti Partnerség rigai csúcstalálkozóján  meg kellene erősíteni az Európai Unió erre irányuló jóakaratát".

Aurescu pozitív példaként említette az uniőval egy éve vízummentességi megállapodást elért Moldáviát. Rámutatott: Moldávia a Keleti Partnerség első tagállamaként teljesítette a vízummentességre vonatkozó követelményeket, ami  óriási hatással" van az állampolgárok életére, és nagy jelentősséggel bír az ország EU-integrációs törekvései szempontjából is. Utalt arra: a moldáviai állampolgároknak kiadott mintegy 500 ezer ,az uniós követelményeknek megfelelő biometrikus útlevél közül mintegy 75 ezret a Dnyeszteren Túli Terület lakosainak adtak ki.

Aurescu a tárgyalások előtt a lengyel külügyi intézetben (PISM) tartott előadást a román-lengyel kapcsolatokról, ennek során a kelet-közép-európai térség biztonságpolitikai helyzetét is érintette. Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnával szembeni orosz agresszió, a Krím elcsatolása az egész nyugati világra nézve jelent veszélyt. Pozitívan értékelte, hogy a biztonságpolitikai témákban Lengyelország és Románia egyaránt fontosnak tartja a regionális együttműködést, és kijelentette: a két ország nagy hangsúlyt helyez a NATO keleti szárnyának erősítésére, az észak-atlanti szövetség állandó katonai jelenlétére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: