2015-05-15 11:43:47• hírek • MTI

Hatályba lépett a román-ukrán kishatárforgalmi egyezmény

Hatályba lépett csütörtökön a román-ukrán kishatárforgalmi egyezmény, amely megkönnyíti a határ két oldalán, harminc kilométeres körzetben élők határátlépését - közölte a román külügyminisztérium.

A román külügyminisztérium üdvözölte a megállapodás hatályba lépését, amelyről tavaly októberben állapodott meg a két ország miniszterelnöke. Bukarest szerint az egyezmény igazolja, hogy nagyfokú nyitottság jellemzi a kétoldalú kapcsolatokat.

Az első kishatárforgalmi engedélyeket a közeljövőben ünnepélyes keretek között adják át a határ menti övezetben a két ország külügyminisztereinek jelenlétében - olvasható a közleményben.

A megállapodás azokra vonatkozik, akik legalább három éve a határ két oldalán húzódó 30 kilométeres körzetben élnek, és 3 hónapnál rövidebb ideig akarnak családi, szociális, gazdasági vagy kulturális okokból a szomszédos ország területén tartózkodni. A tartózkodás helye legfeljebb 50 kilométerre terjeszthető ki, amennyiben a szóban forgó közigazgatási egység határa több mint 30 kilométerre esik az államhatártól.

A kishatárfogalmi engedély a családtagokra, ezen belül a házastársra és a gyermekekre is érvényes. A román külügyminisztérium szerint az egyezmény mintegy 2 millió személyt érint a két ország közös határszakaszának övezetében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: