2011-07-29 11:17:55• hírek • mti

Folytatódik a csíkszeredai Mikó-vár felújítása

A csíkszeredai Mikó vár
A csíkszeredai Mikó vár
Folytatódik a csíkszeredai Mikó-vár felújítása

A tetőszerkezet kicserélése után várhatóan augusztus 8-án bezárják a székelyföldi Csíkszeredában múzeumként működő Mikó-várat, hogy az épületen belül folytatódhassanak a felújítási munkálatok.

A Csíki Székely Múzeumnak otthont adó Mikó-vár felújításának augusztusban kezdődő újabb szakaszában kicserélik a nyílászárókat, a csatornarendszert, továbbá korszerűsítik az elektromos hálózatot és a fűtésrendszert.

A felújítás körüli több mint 4 éves huzavona után az idén, január 21-én Kelemen Hunor romániai művelődésügyi és örökségvédelmi miniszter személyesen jelentette be, hogy a kulturális tárca 7 millió 192 ezer lejt (467 millió forintot) különített el az épület külső és belső restaurálására - írja a Krónika című kolozsvári napilap.

Hasonló felújítást utoljára 1969-1974 között végeztek a XVII. század első felében épült, késő reneszánsz kori váron. 
Gyarmati Zsolt, a múzeum vezetője szerint a felújítást követően a múzeumi feladataikat is jobban el tudják látni, hiszen újabb helyszíneket is használhatnak majd.

A tervek szerint 2011 végére készülnek el a restaurálási munkálatok felével, 2012 nyarára pedig a teljes épület felújítását szeretnék befejezni.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: