2009-10-03 12:56:16• hírek • Szatmár.ro

Folytatódik a SZÓSZ

SZÓSZ ?!:) címmel nyelvi vetélkedőt indított tavasszal az m2. A Kazinczy-évfordulón bemutatott sorozat vasárnaptól folytatódik: a játékosok előbb visszaidézik a tavaszi adások legjobb pillanatait, majd a nyelvi illemet, a sznobizmust és a magázódást vesézik ki.

Mit tud a magyar nyelv? Hogyan, mitől és miért változik? Milyen is ma pontosan? A magyar nyelv évében, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulóján egy érdekes tálalású vetélkedősorozatban rafinált, játékos kérdések, humoros írások és rögtönzések segítségével közismert írók, költők, színészek, nyelvészek és műfordítók keresik a válaszokat. A márciusban útjára indított SZÓSZ ?!:) A magyar nyelv szava-borsa című vetélkedő szereplői az első szériában a kódextől az SMS-ig mutatták be a magyar írásbeliséget, születésétől forradalmain át mai állapotáig, a reklámszövegek koráig kalauzolták végig a nézőket a beszélt nyelv történetén.

A magyar nyelv ugyanakkor kiapadhatatlan forrás, a műveltségi vetélkedő tavaszi fordulóiban újabb és újabb témák merültek fel, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A játékosok, Csákányi Eszter, Pokorny Lia, Bíró Kriszta, Molnár Piroska, Mácsai Pál, Barna Imre, Vámos Miklós, Lator László, Kiss Judit Ágnes, Szabó T. Anna, Várady Szabolcs és Réz Pál tehát újra megállnak egy szóra, és a nyelvi vetélkedő őszi epizódjaiban paródiától a pletykán át a jövő nyelvéig újabb nézőpontokból vizsgálják a magyar nyelvet. Az első két, október 4-én és október 11-én 20.35-től az m2-n látható 50 perces epizódban a tavaszi forduló legjobb pillanatait idézi vissza Sugár Ágnes műsorvezető.

Október 18-án, az őszi vetélkedő első adásában pedig a nyelvi illemet veszik górcső alá a játékosok. Minden megszólalásunkkal vallomást teszünk magunkról, és egyáltalán nem mindegy, hogy ezzel a képpel mit közlünk a külvilág felé. Mikor alakult ki a magázódás, hogyan tegeződhetünk tiszteletteljesen, milyen megszólításokat alkalmaztak az egyes korok költői, hogyan lehet szívhez szólóan megfogalmazni egy felszólító levelet, és mi az a nyelvi sznobizmus? Többek között erről szól a Szósz?! :) első adása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: