2010-01-22 11:08:08• hírek • Szatmár.ro

Folytatják a lóelszállítást

Idén folytatni fogják a „vérbajos" lovak feláldozását a megyében.

Eddig 1500 fertőző kevésvérűségben szenvedő lovat szállítottak el Szatmár megyéből, tájegységünkben ennek ellenére még mindig 1300 ilyen jószág van - számolt be róla Maurer Gheorghe Dorin, megyei állategészségügyi-élemiszerbiztonsági igazgató. Az intézményvezető tart attól: a lakoság nem fog kellően együttműködni a program újraindításakor az eddigi tapasztalatok miatt.

Mint köztudott, a „vérbajos" lovak 2006-ban kezdődött felszámolása keretében az elviteltől számított három év múlva kapták csak meg pénzüket a tulajdonosok. Azokat, akik nem lesznek hajlandóak udvarukra beengedni az állategészségügyieket, és megtagadják a ló odaadását, elsősorban szép szóval próbálják majd meggyőzni - hiszen az ilyen esetekre vonatkozó pénzbírságok nagyon kemények, 40 000-50 000 lej értékűek.

Évekkel ezelőtt országos botrányt váltott ki, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium egy magáncégre bízta a lovak vágóhídra szállítását, az idén egyelőre nem tudni, ez milyen formában zajlik majd. Maurer Gheorghe Dorin elárulta: Szatmár megye országos szinten az első jelenleg a „vérbajos" lovak számának tekintetében. A betegség felszámolására EU-s rendelkezés van érvényben.


A beteg lovakat lelövik, ugye?
A beteg lovakat lelövik, ugye?


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: