2011-07-12 15:58:16• hírek • Kocsis Zoltán

Folyóink tisztaságáért – bökkenőkkel

Kedden a Szatmár Megyei Tanács gyűléstermében került bemutatásra az a magyar-román határon átívelő környezetvédelmi projekt, amelynek célja a két országot érintő öt folyó, a Túr, a Kraszna, a Szamos, a Sebes-körös és Berettyó partjainak és vízének tisztán tartása.

A „Clean Rivers Operation - a Tiszta Folyók Akciója" elnevezésű, az Európai Unió által támogatott projektet a magyarországi Ecocaritas Egyesület kezdeményezte, romániai részről pedig a Nagyváradi Metropolis Régió valamint az Erdélyi Kárpát Egyesület Bihar megyei szervezete vesz részt benne. A célja, hogy egyrészt Bihar és Szatmár, másrészt pedig Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területein folyó öt fentebb említett folyó ökoszisztémáját megvédje. A Túr, a Kraszna, a Szamos, a Sebes-körös és Berettyó folyásának összessége eléri a 650 kilométert, a projektben pedig összesen 63 romániai és húsz magyarországi település vesz részt. Az összértéke eléri a 840.000 eurót, a kivitelezési ideje pedig 18 hónap.

Adrian Foghis projektvezető a keddi bemutatón a megjelent (igen kis számú) polgármesternek elmondta, hogy Szatmár megyében összesen 26, egyenként 1000 literes szeméttárolót helyeznek majd ki a Szamos mentén 13 (Óvári, Vetés, Decebal, Szatmárnémeti, Kak, Etény, Berend, Kakszentmárton, Szatmárudvari és Remetemező), a Túr mentén hét (Bujánháza, Bixad, Túrterebes, Adorján, Kányaháza, Vámfalu és Avasújváros), a Kraszna partján pedig hat (Börvely, Kaplony, Köröstelek, Krasznacégény, Ákos és Királydaróc) településen. Mindemellett folyamatosan ellenőrzik majd a víz minőségét is.



Csehi Árpád és Mircea Govor (jobbról balra haladva) kifogásolták a projekt elkészültének menetét


A kevés jelen lévő településvezető közül például Mosdóczi Vilmos kaplonyi vagy Domokos Sándor kolcsi polgármester akkor kezdte ráncolni a homlokát, amikor kiderült: a projekt 18 hónapos kifutása után a helyi önkormányzatoknak kell majd gondoskodniuk a szemét összegyűjtéséről, tárolásáról, elszállításáról...

Csehi Árpád megyei tanácselnök és Mircea Govor alelnök ki is fejtették, hogy az elképzelés és a projekt mindenképpen dicséretes, amit támogatni is fognak, ám erős hibapont benne, hogy az érintett tizenöt községet mégiscsak illett volna korábban értesíteni és bevonni.



Alig néhány polgármester jelent meg a megbeszélésen


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: