2011-12-10 19:32:45• hírek • Szatmár.ro

Folynak a Valahol Európában próbái

Javában folynak a Valahol Európában próbái az Szatmárnémeti Északi Színházban. Az alkotók ígérete szerint az egyik legnépszerűbb és leglátványosabb magyar musical nem csak a műfaj szerelmeseinek fog igazi színházi csemegével szolgálni, hanem korosztályra való tekintet nélkül kínál majd lélekemelő és tartalmas szórakozást a szatmári közönségnek.

Az ismert musical szövegkönyvét Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje alapján Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter írta. A sokaknak ismerősen csengő zenék Dés László munkáját dicsérik, a dalszövegek pedig Nemes István költeményei.

A darab egy háború dúlta országban játszódik, és menedéket keresve kallódó, árva gyerekek történetét tárja elénk. Főbb helyszínei és szereplői Európa talán legsötétebb korszakának, a második világháborúnak a borzalmait idézik fel, a konkrét történelmi utalásokon túl azonban csupa általános érvényű tanulságot közvetítenek. A Valahol Európában talán éppen ezért számít a legjátszottabb magyar musicalek egyikének - hiszen a háború és a kiszolgáltatottság az emberiség örök-aktuális témái közé tartoznak, ahogyan a legsötétebb gyötrelmek közt is felszínre jutó tehetség, zene-, ember- és életszeretet is.

Az előadás rendezője Balogh Attila éppen ezt az általános érvényű igazságot kutatja, amikor a történelmi utalások helyett az örökérvényű üzenetet helyezi előtérbe. „Teljes mértékben hű akarok maradni a mű szellemiségéhez, ellenben, ami a koncepciót illeti, a mai, aktuális színházi hagyományokat is érvényesíteni szeretném, mivel a darab képes arra, hogy a mai színházi formák és kifejezésmódok alkalmazásával is tökéletesen működjék. Nem szeretném a történelmi hátteret helyezni előtérbe, illetve csak arra koncentrálni, hogy annak a kornak a problematikáját boncolgassam, hanem engem a hús-vér szereplők belső igazsága érdekel, hogy a darabon belüli adott helyzetben hogyan reagálnak. Azt szeretném elérni, hogy a szereplők igazságai a mű szellemiségén keresztül kivetítve minden korra érvényesülhessenek" - vallja a rendező.

A darab cselekménye bonyodalmas: két, árvagyerekekből összeverődött gyerekcsapat hányatott sorsát követi végig. Hosszú (Galló Ernő) és csapata az Állami Javítóintézetből szökött gyerekek minden agresszivitásával és csapatszellemével rendelkezik. Terrorhoz szokott életükben az első fordulópontot egy árva kisfiúval, Kuksival való találkozás jelenti, akinek szüleit a nyilasok irtották ki. Az iránta való felelősségvállalás indítja el Hosszút a valódi felnőtté és vezetővé válás útján.

Valahol Európában - Vencz Stella és Galló Ernő

A menedéket és élelmet kereső gyerekek hamarosan egy másik gyerekcsapattal találkoznak, akiket a magát fiúnak álcázó Éva (Vencz Stella) vezet. A kezdeti konfliktusok után a két csapat egyesül, vezetőik pedig hamarosan egymásba szeretnek.
A háború borzalmai közepette a gyerekek igazi csapattá formálódnak, útjuk során pedig már-már szimbolikussá emelt, a korszak jó és gonosz oldalát képviselő szereplőkkel találkoznak: az Egyenruhás (Bessenyei István) az elnyomó hatalom és terror képviselője, akinek ugyanakkor megvan a saját belső igazsága is, amennyiben szentül hiszi - akárcsak a kor elvakult „hősei" - hogy gaztetteivel valóban a rendet, a hazát, sőt, az Istent szolgálja. Ellenpárja Simon Péter (Tóth-Páll Miklós) az elfelejtett, magányba és alkoholizmusba menekült művész megtestesítője, aki ugyanakkor sosem szűnt meg zeneszerető és humanista alkotó lenni. Miközben menedéket és védelmet ad a gyermekeknek, önmagára is újra rátalál. A gyerekek általa tanulják meg a művészet- és emberszeretet fontosságát, és válnak az éhség, a túlélés-ösztön által vezérelt suhancokból saját maguk és társaik értékeit tisztelő, összetartó csapattá.

Az előadás a közismert művészek mellett számos szatmárnémeti és környékbeli gyerekszereplőt is felvonultat, akiket gondos szereplőválogatás során szemeltek ki az alkotók. Ezzel a produkcióval kezdte meg munkáját színházunkban a Harag György Társulat három új tagja is, Balogh Attila rendező, Bessenyei Gedő István dramaturg és Barabási Tivadar színész, akik a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendezői- és színész-magiszteri programjának végzős hallgatói.

Valahol Európában - zajlanak a próbák

Az előadás koreográfusa Gabriela Tănase, díszleteit és jelmezeit Cristian Gătină tervezte, az ének Budean-Mihály Judit munkáját dicséri. A produkció külön érdekessége, hogy társulatunk örökös tagja, Tóth-Páll Miklós nyugdíjba vonulása óta először lép újra színpadra, Simon Péter szerepében, az Egyenruhást alakító Bessenyei István pedig ezzel a szereppel kezdi harmincadik évadát a szatmári társulatnál. A további felnőtt szerepekben társulatunk olyan művészeit láthatja a közönség, mint a kiváló énekhangjáról is jól ismert István István, illetve Zákány Mihály, Nagy Orbán és Gaál Gyula. Az előadás rendezőasszisztense és a díszlettervező asszisztense Guth Anita másodéves rendező szakos hallgató, aki vendég-gyakornokként érkezett a partiumi teátrumba, és szintén a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen tanul.

A több generációt felvonultató előadás gyerekszereplői: Ilyés-Kun Ábel, Szejke Máté, Magdás Walter, Pákai Dávid, Lepedus Károly, Szatmári Györk, Hájer István, Szatmári Blanka, Szatmári Boróka és Fekete Kevin. A bemutató tervezett időpontja december 16, péntek, 19 óra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: